recepten

kippenbouillon

Regelmatig bestel ik een biologisch soepkippie. Ik zorg dat ik altijd wat kippenbouillon in de vriezer heb zodat ik een lekkere basis voor soepen heb en zodat er altijd wat versterkends in huis is als er iemand ziek is. Aangezien dat de laatste tijd nauwelijks nog voorkomt sinds we zo veel mogelijk volgens de voedingsprincipes van Weston Price eten, wordt die voorraad regelmatig weggegeven aan zieke vrienden.
Twee interessante artikelen over zelfgemaakte bouillon: Broth is Beautiful en Gelatine.

Let op, doe geen zout in het kookwater. Zout bevat mineralen en het water zal dan minder mineralen uit de botten onttrekken. Voeg het zout pas toe als je de kip uit de bouillon hebt gevist. Het azijn zorgt er ook voor dat de mineralen beter uit de botten getrokken worden.

1 hele soepkip
1 ui, geschild en door de helft gesneden
2 stengels bleekselderij, in stukjes
1 winterpeen, in plakjes
1 draadje foelie (echt maar 1 draadje, ik had een keer een hele foelie zaadrok erin gedaan en dat werd voor velen toch wel behoorlijk pittige soep)
scheutje azijn

Doe alle ingrediënten in een soeppan. Vul de pan zover met water zodat de kip royaal onder water staat. Breng het geheel aan de kook en laat het zo’n 3 uur zachtjes pruttelen.

Haal de kip uit de soep en zeef de bouillon. Vries de bouillon in porties in.

Pluk het vlees van de kip en gebruik het kippenvlees bijvoorbeeld in een curry, in wraps met kidneybeans, door chili con carne (laat het gehakt achterwege en voeg samen met de kidneybeans de kipstukjes toe) of in zuurkoolschotel met kip.

De overgebleven groentes hebben niet zo veel smaak meer want dat hebben ze aan de bouillon afgegeven. Ik gooi het liefst geen eten weg. Je kunt ze bijvoorbeeld aan een groentesoep toevoegen en samen met wat bouillon pureren.

You may also like...

7 Comments

 1. Tine Hoitsma says:

  Ik haal bij de bio slager/ poelier karkassen van kip. 3 karkassen in de pan voor bouillon! Heerlijke bouillon!

 2. […] Het soepje staat volgens het recept van Cathelijne in mijn mooie maar vreselijk dure Franse braadpan (statussymbolen, ik ben er niet geheel ongevoelig […]

 3. Chantal says:

  Zo simpel en zo heerlijk dit. Tien keer lekkerder dan soep gemaakt met botten en/of bouillonblokjes. Gezonder ook! Ik heb uiteindelijk met deze basis kippen-groentesoep gemaakt. Was echt lekker!

 4. Renske says:

  Vandaag gemaakt en gelukt volgens mij! Mijn lieve man heeft de kip gesloopt :-)
  Hij vroeg zich wel af wat een soepkip anders is dan een gewone kip? Kun jij ons dat vertellen?

  1. Cathelijne says:

   Fijn hè, van die mannen die de kip slopen. Dat doet die van mij ook meestal. Een soepkip is een wat oudere en taaiere kip dan de kippen die je voor braden gebruikt. Vaak worden kippen die van de leg af zijn gebruikt als soepkip.

 5. Anne says:

  Waar bestel jij je soepkip Cathelijne? Ik heb me suf gezocht, maar alleen nog een bedrijf gevonden die in Friesland bezorgt en daar woon ik dan niet ;)

  Hoor het graag!

  1. Cathelijne says:

   hoi Anne, waar woon je? Ik bestel de biologische soepkip meestal bij http://www.hofwebwinkel.nl. Soms koop ik ‘m bij de winkel van Gooody Fooods die o.a. in Almere zit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.