Cathelijne van den Bercken

köfte güveç

Deze stoofschotel met gehaktballetjes staat bij de meeste restaurants in Turkije standaard op het menu.

Voor 4 pers.
500 g lamsgehakt of rundergehakt
1 ei
8 g fijn grijs zeezout
4 theel. Köfte Baharati (of meer naar smaak)
1 eetl. ijskoud water
1 groene paprika, in stukjes
6 tomaten, in stukjes
olijfolie
zout en peper

Zorg ervoor dat het gehakt altijd koud blijft tijdens de verwerking. Als je een thermometer hebt kun je opletten dat de temperatuur van het gehakt niet boven de 14° komt. Als het gehakt te warm wordt zal het vet er gemakkelijk uit lopen tijdens het bakken. En dat wil je niet want je wilt het liefst sappig vlees in plaats van droog gehakt dat uit elkaar valt.
Maak eerst het sausje. Bak de paprika 5 min. in olijfolie. Roer af en toe. Voeg de tomatenstukjes toe en laat het geheel zo’n 10 min. zachtjes pruttelen totdat de paprika zacht is. Breng op smaak met zout en peper.
Meng het gehakt met het ei, zout, Köfte Baharati en water met een houten lepel totdat het een beetje een samenhangend geheel wordt.
Vorm met koude natte handen balletjes. Bak de balletjes in wat olijfolie in 10 min. bruin en gaar. Leg de balletjes in de paprika-tomatensaus en warm de Köfte Güveç nog even goed door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

zoek

myTaste.be