recepten

Luxe brood

Op zondag heb ik vaak wat meer tijd om brood te maken. Zoals meestal maak ik het deeg voor volkorenbrood de avond van te voren zodat het de hele nacht kan rijzen. ‘s Ochtends kneed ik het deeg nog even kort door en als ik er de tijd voor neem, dan vul ik op dat moment het brood met allerlei lekkere dingen die ik in de voorraadkast heb staan. Voor dit luxe brood heb je wat minder zout nodig omdat de ingrediënten al extra smaak geven aan het brood.

zoete ingrediënten:
een handvol gele rozijnen
een handvol zwarte rozijnen
100 gram gemengde zaden en pitten (sesamzaad, lijnzaad, maanzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten) 

hartige ingrediënten:
100 g zwarte olijven zonder pit
100 g zongedroogde tomaatjes op olie, in stukjes gesneden
1 eetl. kappertjes
een handvol basilicumblaadjes, in stukjes gesneden 

Verdeel het deeg na de eerste rijs in 2 delen en kneed het nog even kort door. Voeg in het eerste deel van het deeg alle zoete ingrediënten toe behalve de zaden en pitten. Kneed het deeg nog even door zodat de ingrediënten een beetje verdeeld zijn. Maak een mooi bolletje door het deeg in elkaar te stoppen. Strooi de zaden en pitten op het aanrecht en rol de bovenkant van het bolletje erdoor.

Voeg in het tweede deel van het deeg alle hartige ingrediënten toe.  Kneed het deeg nog even door zodat de ingrediënten een beetje verdeeld zijn. Maak een mooi bolletje door het deeg in elkaar te stoppen.

Leg de bolletjes met de naad naar beneden op bakpapier op een bakblik. Kerf de bovenkant van de bolletjes in een kruis in. Leg een vochtige theedoek over het deeg en laat het nog een uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 225˚ C en bak het brood in 25 minuten gaar.

Pak het brood in 2 droge theedoeken in zodat het langzaam kan afkoelen. Dat is een trucje dat ik van Italiaanse kennissen heb geleerd. Zo wordt de korst niet zo keihard.

Serveer het brood met een dikke laag roomboter. Meer heeft het niet nodig!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.