recepten

mogette in tomatensaus

Mogette zijn witte bonen. Een specialiteit uit de Vendée. Het Franse departement aan de Atlantische kust, ingeklemd tussen Bretagne in het Noorden en de Charente Maritime in het zuiden.
Traditioneel worden Mogette gegeten op een snee brood, besmeerd met roomboter en erbij uitgebakken speklapjes. Ik heb er een eenpans-variant van gemaakt. Gemakkelijk als je aan het kamperen bent. Als je aan biologische nieuwe aardappelen kunt komen, laat de schil dan eraan. Die is dun bij nieuwe oogst en kan gewoon gegeten worden. Je hoeft ze alleen onder de kraan schoon te boenen.

voor 4 personen
700 g witte bonen, naturel, gaargekookt
250 g spekblokjes
1 kleine ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 gele paprika
8 cherrytomaten, in vieren gesneden
3 vastkokende aardappelen, in grove blokjes
250 ml passata
1 eetl. roomboter
1 eetl. olijfolie
zout en peper

Kook de aardappelblokjes in 10 minuten gaar in gezout water. Laat ze uitlekken.
Verhit de roomboter met de olijfolie in een koekepan. Bak op matig vuur de spekblokjes totdat het vet eruit komt. Voeg de paprika, ui en knoflook toe en laat het 10 minuten zachtjes bakken. Roer af en toe.
Meng de gare bonen, aardappelblokjes en passata erdoor. Roer voorzichtig zodat de bonen niet kapot gaan. Breng op smaak met zout en peper. Warm het geheel door en laat het 5 minuten zachtjes bubbelen.
Roer de stukjes cherrytomaat erdoorheen en serveer meteen.
Lekker met stukken volkorenbrood en olijfolie met grijs zeezout om het brood in te dopen. Erbij veldsla die je alleen maar op smaak hoeft te brengen met een goeie olijfolie en goeie azijn. Ik gebruik hiervoor meestal sherry-azijn of balsamico.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.