recepten

Oosterse kippenbouillon

Ik raakte geïnspireerd door de Surinaamse aansterksoep van Linda Graanoogst. Lekker om eens een keer te variëren als je toch zelf kippenbouillon gaat trekken. En ik ben dol op de exotische geur en smaak van citroengras (sereh) en limoenblad (salamblad of kaffir lime leaf). De gewone kippenbouillon wordt hiermee heerlijke frisse Oosterse kippenbouillon.

1 hele soepkip
1 ui, geschild en door de helft gesneden
2 stengels bleekselderij, in stukjes
1 winterpeen, in plakjes
3 teentjes knoflook, gekneusd

6 stuks limoenblad
2 stengels citroengras, in de lengte doormidden gesneden

scheutje azijn
2 eetl. grijs zeezout

Kneus de geschilde knoflooktenen onder een groot mes. Zo wordt de knoflooksap goed afgegeven aan de soep. Je hoeft niet de moeite te nemen om de knoflookteentjes in kleine stukjes te snijden of persen.

Doe alle ingrediënten in een soeppan. Vul de pan zo ver met water zodat de kip royaal onder water staat. Breng het geheel aan de kook en laat het zo’n 3 uur heel zachtjes pruttelen.

Proef of de bouillon zout genoeg is en voeg eventueel nog wat zout toe. Haal de kip uit de soep en zeef de bouillon. Vries de bouillon in porties in.

Het laagje vet dat boven op de bouillon is ontstaan is het goud van de kip! Dit mag je dus niet eraf scheppen en weggooien. Dat is echt zonde.

Als je de bouillon gaat serveren kun je er voor het serveren nog wat extra ingrediënten aan toevoegen voor nog meer smaak. Zie de Oosterse kippenbouillon met vulling.

Pluk het vlees van de kip en gebruik het kippenvlees bijvoorbeeld in een curry, in wraps met kidneybeans, door chili con carne (laat het gehakt achterwege en voeg samen met de kidneybeans de kipstukjes toe), bruine bonen met kip uit de slowcooker of in zuurkoolschotel met kip.

De overgebleven groentes hebben niet zo veel smaak meer want dat hebben ze aan de bouillon afgegeven. Ik gooi het liefst geen eten weg. Je kunt ze bijvoorbeeld aan een groentesoep toevoegen en samen met wat bouillon pureren.

You may also like...

2 Comments

  1. priscilla says:

    Hi, wat heb je een leuke site met heerlijke inspirerende recepten. Klein vraagje? Hoelang moet deze bouillon in een slowcooker?
    Alvast bedankt voor je antwoord.
    Groetjes Priscilla

    1. Cathelijne says:

      Doe maar lekker lang. In de slowcooker laat ik bouillon meestal zo’n 24u staan.

Leave a Reply to Cathelijne Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.