Cathelijne van den Bercken

paneer

Paneer is een eenvoudige kaas die je gemakkelijk zelf kunt maken. In de Indiase keuken wordt paneer in blokjes gebakken in een beetje kokosolie of ghee. Eventueel eerst bestrooid met specerijen. De blokjes smelten niet maar behouden hun vorm. Paneer wordt vaak geserveerd met spinazie: palak paneer of saag paneer.
En leuk, www.culy.nl heeft mijn recept voor paneer gepubliceerd.

voor ongeveer 100 gram paneer:
1 l volle melk
2 eetl. azijn of citroensap
zout
kaasdoek
zeef
kom

Bedek een zeef met de kaasdoek. Hang de zeef met kaasdoek in de kom. Breng in een pan de melk zachtjes tot aan het kookpunt. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.

Schenk de azijn er in een dun straaltje bij terwijl je roert. Neem de pan van het vuur en blijf roeren tot de melk zich scheidt in witte kaas en wei.

Voeg een theelepel zout toe aan de witte kaas. Het zout trekt het vocht eruit en zorgt voor een stevigere kaas. Op dit moment kun je ook andere kruiden of specerijen aan de kaas toevoegen. Hun smaak trekt snel in de kaas.

Giet het kaasmengsel in de kaasdoek en zeef de kaas. Vang de wei op. Die kun je gebruiken in een soepje of als starter voor gefermenteerde producten.

Neem de punten van de kaasdoek bij elkaar en haal de kaasdoek met de kaas uit de zeef. Draai de kaasdoek om de kaasbal strakker aan te trekken en om het vocht eruit te persen.

Nu kun je de doek aan een haakje ophangen met de kom eronder om het vocht op te vangen dat eruit komt druppelen. Of leg de kaas in de kaasdoek tussen twee planken die een beetje schuin liggen. Laat de kaas zo minimaal een uur maar liever langer uitlekken. Het resultaat is een kaas die z’n vorm behoudt en in stukjes te snijden is.

6 Responses to paneer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

zoek

myTaste.be