recepten

paneer

Paneer is een eenvoudige kaas die je gemakkelijk zelf kunt maken. In de Indiase keuken wordt paneer in blokjes gebakken in een beetje kokosolie of ghee. Eventueel eerst bestrooid met specerijen. De blokjes smelten niet maar behouden hun vorm. Paneer wordt vaak geserveerd met spinazie: palak paneer of saag paneer.
En leuk, www.culy.nl heeft mijn recept voor paneer gepubliceerd.

voor ongeveer 100 gram paneer:
1 l volle melk
2 eetl. azijn of citroensap
zout
kaasdoek
zeef
kom

Bedek een zeef met de kaasdoek. Hang de zeef met kaasdoek in de kom. Breng in een pan de melk zachtjes tot aan het kookpunt. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.

Schenk de azijn er in een dun straaltje bij terwijl je roert. Neem de pan van het vuur en blijf roeren tot de melk zich scheidt in witte kaas en wei.

Voeg een theelepel zout toe aan de witte kaas. Het zout trekt het vocht eruit en zorgt voor een stevigere kaas. Op dit moment kun je ook andere kruiden of specerijen aan de kaas toevoegen. Hun smaak trekt snel in de kaas.

Giet het kaasmengsel in de kaasdoek en zeef de kaas. Vang de wei op. Die kun je gebruiken in een soepje of als starter voor gefermenteerde producten.

Neem de punten van de kaasdoek bij elkaar en haal de kaasdoek met de kaas uit de zeef. Draai de kaasdoek om de kaasbal strakker aan te trekken en om het vocht eruit te persen.

Nu kun je de doek aan een haakje ophangen met de kom eronder om het vocht op te vangen dat eruit komt druppelen. Of leg de kaas in de kaasdoek tussen twee planken die een beetje schuin liggen. Laat de kaas zo minimaal een uur maar liever langer uitlekken. Het resultaat is een kaas die z’n vorm behoudt en in stukjes te snijden is.

You may also like...

10 Comments

 1. Great. very good recipe. The paneer is lovely

 2. Magg says:

  Mag je ook amandelmelk gebruiken of andere plantaardige melk?

  1. Cathelijne says:

   Ik denk dat dat niet werkt. Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar ik kan me voorstellen dat het een ander chemisch experiment wordt dan met dierlijke melk omdat je bij plantaardige melk de dierlijke eiwitten en de vetten en wei mist.

 3. jettie boonstra says:

  Graag volg ik uw publicaties, zoek simpeke recepten zonder te veel geld uit te geven.

 4. Frieda says:

  wat voor melk kun je het beste gebruiken?

  1. Cathelijne says:

   Volle melk.

 5. Henk Vleer says:

  Ziet er heerlijk uit
  Maar wat doen we met de tweede theelepel zout
  Doe ik die dan later door de kaas met eventueel ander kruiden

  1. Cathelijne says:

   1 theelepel is genoeg, ik heb de tekst van het recept aangepast.

 6. Karen says:

  Hoi,

  Wat voor azijn gebruik je hiervoor?

  1. Cathelijne says:

   Hiervoor gebruik ik meestal appelazijn of witte wijnazijn. Je hebt maar een beetje nodig. Als je bijvoorbeeld rode wijnazijn of balsamico zou gebruiken dan zou dat de kaas kleuren. Daarom gebruik ik een neutrale azijn. Je zou ook citroensap kunnen gebruiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.