Cathelijne van den Bercken

pepernoten van amandelmeel

Een suikervrij, glutenvrij, koemelkvrij, tarwevrij èn eivrij recept voor heerlijke pepernoten. Amandelmeel maak je gemakkelijk zelf door hele amandelen te malen. Of je koopt het bij de natuurvoedingswinkel of Turkse winkel. In Frankrijk is amandelmeel zo’n veel gebruikt product, dat je het gewoon bij de supermarkt kunt kopen. Daat kocht ik het weleens tijdens een vakantie toen het hier in Nederland wat lastiger te vinden was.

voor ongeveer 40 pepernoten
180 g amandelen
1/4 theel. baking soda
4 theel. speculaaskruiden
snufje grijs zeezout
4 eetl. honing
40 g. kokosolie

Maal de amandelen fijn tot amandelmeel. Dit kun je met de keukenmachine doen. Ik doe het met het bakje dat ik bij de staafmixer heb.

Doe alle droge ingrediënten (amandelmeel, baking soda, speculaaskruiden en zout) in een kom en meng door elkaar.

Voeg de honing en kokosolie toe. Het gemakkelijkste is om vloeibare honing te gebruiken.

Meng alle ingrediënten kort tot een homogeen deeg. Kort is belangrijk zodat de pepernoten knapperig blijven. Je handen krijgen ondertussen vanzelf een verzorgende behandeling door de kokosolie die in het deeg zit.

Laat het deeg 10 min. rusten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 160°C. Leg een siliconen matje of bakpapier op de de bakplaat.

Maak kleine balletjes van het deeg. Ter grootte van een knikker. Je kunt ze proberen te rollen. Ze vallen bij mij gauw uit elkaar als ik ze rol, dus ik duw een hoopje deeg tussen mijn vingers tot een balletje. Leg de balletjes met een paar cm tussenruimte op de bakplaat.

Bak de pepernoten 20 min. op 150°C. Laat ze een beetje afkoelen op de bakplaat. In een afgesloten pot zijn deze pepernoten een paar dagen houdbaar. Maar vers zijn ze het lekkerst.

21 Responses to pepernoten van amandelmeel

  1. Pingback: 10x gezonde Sinterklaas recepten - Focus on Foodies

  2. Pingback: Pepernoten recepten om van te smullen - Like & Love (it!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

zoek

myTaste.be