recepten

pepernoten van amandelmeel

Een suikervrij, glutenvrij, koemelkvrij, tarwevrij èn eivrij recept voor heerlijke pepernoten. Amandelmeel maak je gemakkelijk zelf door hele amandelen te malen. Of je koopt het bij de natuurvoedingswinkel of Turkse winkel. In Frankrijk is amandelmeel zo’n veel gebruikt product, dat je het gewoon bij de supermarkt kunt kopen. Daat kocht ik het weleens tijdens een vakantie toen het hier in Nederland wat lastiger te vinden was.

voor ongeveer 40 pepernoten
180 g amandelen
1/4 theel. baking soda
4 theel. speculaaskruiden
snufje grijs zeezout
4 eetl. honing
40 g. kokosolie

Maal de amandelen fijn tot amandelmeel. Dit kun je met de keukenmachine doen. Ik doe het met het bakje dat ik bij de staafmixer heb.

Doe alle droge ingrediënten (amandelmeel, baking soda, speculaaskruiden en zout) in een kom en meng door elkaar.

Voeg de honing en kokosolie toe. Het gemakkelijkste is om vloeibare honing te gebruiken.

Meng alle ingrediënten kort tot een homogeen deeg. Kort is belangrijk zodat de pepernoten knapperig blijven. Je handen krijgen ondertussen vanzelf een verzorgende behandeling door de kokosolie die in het deeg zit.

Laat het deeg 10 min. rusten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 160°C. Leg een siliconen matje of bakpapier op de de bakplaat.

Maak kleine balletjes van het deeg. Ter grootte van een knikker. Je kunt ze proberen te rollen. Ze vallen bij mij gauw uit elkaar als ik ze rol, dus ik duw een hoopje deeg tussen mijn vingers tot een balletje. Leg de balletjes met een paar cm tussenruimte op de bakplaat.

Bak de pepernoten 20 min. op 150°C. Laat ze een beetje afkoelen op de bakplaat. In een afgesloten pot zijn deze pepernoten een paar dagen houdbaar. Maar vers zijn ze het lekkerst.

You may also like...

21 Comments

  1. Ilona says:

    Vraagje: Als je wel amandelmeel hebt. Hoeveel gram gebruik je dan? Bedankt vast

    1. Cathelijne says:

      180 gram :-)

  2. angelique says:

    Bij mij vallen de pepernoten na het bakken uit elkaar. Gezoet met steviadruppels

    1. Cathelijne says:

      Misschien dat ze tijdens het rollen te warm zijn geworden en de kokosolie al smelt. Je zou ze nadat je ze gerold hebt, een uurtje in de koelkast kunnen leggen zodat ze opstijven.

  3. […] 1. Glutenvrije pepernoten […]

  4. Marijke says:

    Ik eet Koolhydraat arm, is het mogelijk de honing door iets te vervangen? Zoetstof of smaakt het dan weer naar niets? Hoeveel druppels zijn dan nodig?

    Deze zijn namelijk echt errug lekker!!!

    1. Cathelijne says:

      Ik gebruik zelf geen kunstmatige zoetstof, dus ik weet niet hoeveel daarvan nodig zou zijn. Ik zou dan minder honing erin doen.

  5. Lianne says:

    vandaag getest. Ik heb er nog 1 ei doorgedaan, daarmee kreeg ik een mooi smeuig deeg. En ze smaken heerlijk.

  6. S.tel says:

    Hallo, ik heb roomboter gebruikt, maar kreeg geen bolletjes gerold van het deeg, en daarom een platte koek gebakken en die in brokken gedeeld. Ook lekker, maar ben wel benieuwd hoe jij ronde balletjes kreeg?

    1. Cathelijne says:

      Was het amandelmeel grof gemalen in plaats van fijn, waardoor ze uit elkaar vielen tijdens het rollen? Ik maak de balletjes door ze eerst een beetje tot een balletje te duwen en daarna nog een beetje te rollen. Ik zal het aanpassen in de tekst. Ik ben benieuwd of het je wel lukt als je het tot een balletje duwt.

      1. Bram says:

        Ik heb een maatlepeltje gebruikt! Gewoon originele recept dan worden het mooie halve bolletjes

  7. Anita says:

    MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM super lekker.
    ze liggen nog op de aanrecht af te koelen.
    Net samen met de kindjes gemaakt.
    Ze waren wel flink uitgelopen dus lijken nu qua vorm meer op koekjes
    als op pepernoten. Maar wel heel lekker en dat is het belangrijkste!!
    En nu die 2 boefjes naar bed brengen.

    1. Cathelijne says:

      Heb je de pepernoten voor het bakken nog even in de koelkast gelegd? Dan worden ze wat steviger en lopen ze wat minder gauw uit.

  8. […] 7. Pepernoten doen hun naam echt eer aan met de toevoeging van deze noot: amandel. […]

  9. Julie says:

    Moet de kokosolie gesmolten zijn? Bedankt!

    1. Cathelijne says:

      Nee, dat hoeft niet, die is bij kamertemperatuur zacht genoeg om erdoor te roeren. Als je even met je handen het deeg kneed wordt het warm genoeg dat het smelt.

  10. claire says:

    kan je ook de kokosolie vervangen door lactose vrije melk?

    1. Cathelijne says:

      Ik denk dat dat niet vet genoeg is. Dan zou ik de kokosolie vervangen door roomboter.

  11. Janet says:

    Hi Cathelijne,

    Is de honing te vervangen door koksbloesemsuiker denk je?

    Groet,
    Janet

    1. Cathelijne says:

      Hoi Janet, dat is heel goed te vervangen daar door. Probeer het maar eens met hetzelfde gewicht aan kokosbloesemsuiker.

  12. Laura says:

    Hoi Cathelijne,

    Deze pepernoten zijn echt zalig lekker! Dat bewaren gaat het hier echt niet worden :)

    Laura

Leave a Reply to Laura Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.