recepten

quiche met prei, spekjes en geitenkaas

Vandaag kreeg ik uit de moestuin 2 flinke preistengels. Toevallig had ik nog een stukje geiten fetakaas in de koelkast liggen. Die kruimelt lekker gemakkelijk. Eieren, harde kaas, spekblokjes en tijm heb ik bijna altijd in huis. Net als bloem en roomboter. Dus aan het eind van de middag kon ik zonder boodschappen te hoeven doen, nog even een quiche in elkaar zetten. Je kunt de geiten fetakaas ook vervangen door Franse geitenkaas.

De bodem is zo simpel om te maken dat je die beter zelf kunt maken dan dat je de moeite moet nemen om naar de winkel te gaan om daar een kant-en-klaar deeg te gaan halen. Vind ik. En als je dit deeg een keer zelf hebt gemaakt vind jij dat denk ik ook.

quiche spekjes prei feta

voor het korstdeeg:
250 g bloem
100 g roomboter in vlokken
1 ei
2 eetl. water
1/2 theel. zout

voor de vulling:
100 g zachte geiten fetakaas, verkruimeld
100 g belegen kaas, geraspt
100 g spekblokjes
2 flinke preistengels, wit en groen in ringen gesneden
4 eieren
1/2 theel. tijm

Beboter en bestuif een taartvorm van 20 cm doorsnede met bloem.
Meng voor het korstdeeg het bloem, zout en boter 30 seconden in de keukenmachine of tot het mengsel grof en kruimelig is. Meng het ei met het water nog eens 30 seconden of totdat er een samenhangend deeg ontstaat. Maak een bal van het deeg en leg het, gewikkeld in plastic folie, minimaal 30 minuten in de koelkast.

Bak ondertussen de spekjes op zacht vuur in hun eigen vet zo’n 5 minuten. Voeg de preiringen toe en bak nog 10 minuten op zacht vuur totdat de preiringen zacht zijn. Laat het spekjes-preimengsel een beetje afkoelen in een grote kom.

Hou de helft van de fetakaas apart voor de garnering. Doe de overgebleven ingrediënten voor de vulling in de kom erbij. Dus maar 50 gram van de fetakaas! Roer luchtig met een vork totdat alles goed gemengd is.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Rol het deeg uit zodat het in de vorm past. Vul de vorm met de vulling en strooi er de ander helft van de geitenkaas overheen.

Zet de quiche 45 min. in de oven. Serveer met een frisse salade.

You may also like...

2 Comments

  1. dorinda says:

    ik heb hem een keer gemaakt met speltbloem en hij was echt heel erg lekker!!

    ik ga hem nu proberen met een bodem van gluten vrije bloem. dit is wel een ander deeg recept bij speltbloem hoefde je niks aan te passen

    bedankt!

  2. Evelien says:

    Wat een heerlijke quiche!
    Ook wij hadden bijna alles nog in de koelkast/ voorraadkast liggen, dus dat was erg handig.
    Het is makkelijk te maken en het resultaat is super!

    Dankjewel voor dit recept!
    Groetjes, Evelien

Leave a Reply to dorinda Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.