recepten

Rabarberjam met gember

Twee weken geleden heb ik de eerste Nederlandse rabarber van dit seizoen kunnen kopen. Die was voor in de rabarbertaart die ik meenam toen ik voor het eerst bij een bijeenkomst van Almeerse Weelde mocht zijn. De portie voor deze jam kwam van de Hofwebwinkel en ik hoop dat de volgende portie uit onze eigen tuin komt. De plant is nu nog te klein om van te kunnen oogsten, dus die laten we nog even doorgroeien. De linkerpot is meteen aangebroken en de inhoud ging in ons ontbijt: yoghurt met muesli en voor de lunch op een snee versgebakken volkorenbrood.
Veel mensen denken dat rabarber fruit is, omdat het zoet (gemaakt) is. Rabarber is een groente en wordt vaak verwerkt tot moes als bijgerecht of dessert. En je kunt er ook jam van maken. Rabarber groeit als struik met lange rode stelen en grote bladeren. De bladeren (en rauwe rabarber) is overigens giftig.

1250 g rabarber, in stukjes van 1 cm gesneden
500 g geleisuiker ‘de Speciale’ (daarvan maak je minder zoete jam)
een flink stuk verse gember van zo’n 5 cm, fijn geraspt

Kook de rabarber samen met de gember en geleisuiker op laag vuur, onder voortdurend roeren, totdat de rabarber uitelkaar valt.
Steriliseer ondertussen de potten en deksels in een pan met kokend water. Zet de potten op een schone theedoek op het aanrecht. Steriliseer ook de lepel waarmee je de jam uit de pan schept.
Schep de hete jam in de nog hete potten en draai er meteen de deksel op goed stevig op. Zet de potten een paar minuten op z’n kop zodat alles aan de binnenkant met de het jam in aanraking gekomen is en dus gesteriliseerd is. Draai de potten weer om en laat ze afkoelen.
Plak er een etiket op waar op staat wat erin zit. De jam is minstens 1 jaar houdbaar.

Kook rabarber nooit in een aluminium pan, als de groentezuren met deze stof in contact komen, krijgt de rabarber een onaangename smaak.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.