Cathelijne van den Bercken

ragù uit de slowcooker

Ik maakte altijd ragù in een gietijzeren stoofpan. Nu ik een slowcooker heb, wil ik ook wel eens daarin ragù maken. De hoeveelheden van het originele recept heb ik verdubbeld zodat mijn slowcooker van 3,3 liter goed gevuld is. Omdat je in een slowcooker niet veel extra vocht nodig hebt, heb ik de hoeveelheid tomatenblokjes niet verdubbeld. Ik heb er tomatenpuree voor in de plaats aan toegevoegd.

voor 8 personen:
4 uien (fijngesneden)
4 teentjes knoflook (fijngesneden)
2 winterpeen (fijngesneden)
4 stengels bleekselderij (fijngesneden)
8 eetl. platte peterselie (fijngehakt)
200 ml rode wijn
600 g mager rundergehakt
200 g spekblokjes
2 blikken tomatenblokjes (400 g)
4 eetl. tomatenpuree
3 eetl. olijfolie
2 eetl. roomboter
snufje nootmuskaat
zout, peper

Verhit de olie en de boter in een pan. Bak de spekblokjes 10 min. op matig vuur onder af en toe roeren.

Voeg de ui, knoflook, winterpeen, bleekselderij en peterselie toe en bak onder af en toe roeren zo’n 10 minuten totdat de groentes zacht zijn en een kleurtje hebben.

Voeg het gehakt toe en bak het zo’n 10 min. mee.

Zet het vuur iets hoger en voeg de rode wijn toe. Laat de rode wijn verdampen en voeg dan de tomatenblokjes met een scheutje water toe. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.

Breng alles over naar de slowcooker. Voeg de tomatenblokjes en tomatenpuree toe en 3 theel. grijs zeezout. Roer alles een beetje door elkaar.

Sluit de slowcooker af en zet ‘m op laag. Laat minimaal 9 uur staan. Het resultaat is een rijke volle vleessaus.

Serveer met tagliatelle. Reken op 100g droge pasta per persoon. Breng een grote pan met ruim water aan de kook. Voeg flink wat zout toe. Kook de tagliatelle beetgaar en giet deze af. Verdeel de tagliatelle over voorverwarmde borden en schep er de saus op. Serveer direct.

Vries de overgebleven saus in porties in. Fijn om altijd wat op voorraad te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

zoek

myTaste.be