recepten

spaanse tortilla met aardappel en ui

Regelmatig eten we een Spaanse tortilla. Het is gemakkelijk te maken en je kunt de vulling eindeloos variƫren. Ook koud is-ie lekker om mee te nemen. Op reis. Of bij een picknick. Of tijdens het kamperen. Eieren kun je overal wel kopen. Of rapen.


6 eieren
1 grote aardappel, geschild en in flinterdunne plakjes
1 grote ui, in halve ringen
een bosje bieslook, in fijne ringetjes
olijfolie
peper en grijs zeezout

Doe een flinke scheut olijfolie in een grote koekenpan. En een scheutje in een kleine koekenpan. Bak de aardappels 10 min. heel zachtjes in de grote koekenpan todat de schijfjes gaar zijn. Bak ondertussen de ui in de kleine koekenpan ook 10 min. heel zachtjes. De aardappels en de ui mogen niet bruin worden, alleen zacht en gaar.

Laat de aardappelschijfjes en de ui in de pan een beetje afkoelen. Klop in een grote kom de eieren los. Klop de bieslook, peper en zout naar smaak mee. Roer dan de aardappelschijfjes en ui door het eiermengsel.

Verwarm de grote koekenpan. Waarschijnlijk zit er nog wat olijfolie in. Anders voeg je nog wat toe. Giet het eiermengsel in warme olie in de pan. Zet het vuur op de laagste stand en schuif een vlamverdeler tussen het vuur en de pan. Dek de pan af met een deksel. Laat de tortilla 15 minuutjes op zacht vuur staan.

Als je na 15 minuten de deksel er af haalt zal de bovenste laag van de tortilla nog zacht zijn maar niet meer vloeibaar. Dit is het moment om ‘m om te draaien. Schuif de tortilla heel voorzichtig uit de pan op de binnenkant van de deksel. Draai de pan op z’n kop, leg deze op de deksel en draai de pan met deksel en tortilla en al om. Verwijder de deksel en je tortilla ligt prachtig omgedraaid in de pan. Laat de tortilla zo nog 5 min. zonder deksel op zacht vuur staan.

Serveer de tortilla warm of koud. Als maaltijd met een gevulde salade en brood. Of gewoon als ontbijt.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.