recepten

tarte tatin met aardbeien en cranberries

20121116-004447.jpg
Geïnspireerd op een recept van Nigella Lawson. Maar zij gebruikt altijd zó veel suiker, dat ik de hoeveelheid suiker in dit recept bijna gehalveerd heb.
Ik heb nog een paar cranberries in de vriezer liggen. Over van de kerst. En ik heb afgelopen zomer een paar porties aardbeien uit de tuin ingevroren. Samen maakt het een heerlijk en snel taartje voorbij de avondthee. Als dessert zeg maar.

voor 6 personen:
50 g + 125 g roomboter
50 g + 100 g fijne kristalsuiker
100 g verse aardbeien
50 g verse cranberries
125 g zelfrijzend bakmeel
snuf zout
1 theel. kaneel
2 grote eieren
1-1,5 eetl. volle melk

Verwarm de oven voor op 180°C. Neem een gietijzeren pan of een tarte-tatinvorm met een doorsnede van 18-25 cm. Zet deze op het vuur van je fornuis. Laat er op zacht vuur de 50 g boter in smelten. Roer er de 50 g suiker bij. Als de suiker in de boter gesmolten is, doe je de aardbeien en cranberries erbij. Roer ze door het stroperige vocht. Laat het geheel even bubbelen en zet de pan van het vuur.

Maak het beslag. Smelt de 125 g boter en laat het een beetje afkoelen. De boter moet wel nog vloeibaar zijn. Doe zelfrijzend bakmeel, zout, kaneel, 100 g suiker, gesmolten boter en de eieren in de keukenmachine. Draai het tot een egaal beslag. Voeg de melk toe en laat nog even draaien totdat de melk helemaal opgenomen is. Giet het beslag over het fruit in de pan. Zet de pan meteen in de oven.

Bak de taart 30 min. of totdat het deeg gerezen en bruin is. Het deeg moet een beetje van de pan loskomen.

Haal de taart uit de oven. Leg een groot bord omgekeerd op de pan. Draai het bord met pan en inhoud razendsnel maar heel voorzichtig om. Til de pan van het bord.

Serveer de taart meteen als-ie nog warm is. Eventueel met een beetje roomijs.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.