recepten

tomatensoep met gekruide balletjes

Een klassieke tomatensoep met een twist door de gehaktballetjes die op smaak gebracht zijn met een Turks kruidenmengsel: köfte baharati. De soep is lekker om meteen te eten, maar als je ‘m een dag van te voren klaarmaakt, dan smaakt-ie nog lekkerder. De Turkse kruiden uit de balletjes zijn dan ook in de soep getrokken. En je kunt de soep ook vegetarisch maken zonder balletjes en met groentebouillon in plaats van kippenbouillon. Voeg dan een theelepel köfte baharati toe aan de soep op het moment dat je de tomaten erin doet.

voor de soep voor 4 personen:
3 sjalotjes, in plakjes
3 kleine wortels (bospeen), in plakjes
2 stengels bleekselderij, in plakjes
1 kg tomaten, in stukjes
1 eetl. platte peterselie, fijngesneden
1 l kippenbouillon of groentebouillon
1,5 l water
25 g roomboter
1 theel. grijs zeezout
peper

voor de balletjes:
250 g rundergehakt
1 ei
2 eetl. paneermeel
8 g fijn grijs zeezout
4 theel. köfte baharati (of meer naar smaak)
1 eetl. ijskoud water
1 eetl roomboter

Begin met de soep. Als de soep straks pruttelt kun je de balletjes maken.

Laat de boter smelten in een soeppan. Bak de sjalotjes op matig vuur in een paar minuten glazig. Voeg de wortel en bleekselderij toe en laat nog een paar minuten meebakken terwijl je af en toe roert.

Zet het vuur hoog, voeg de tomaten, de peterselie, de bouillon, de peterselie, het zout en wat peper toe. Als de soep bubbelt zet je de pan op de kleinste pit op de laagste stand. Ik gebruik dan ook nog een vlamverdeler onder de pan zodat de soep net tegen de kook aan blijft. Zet een kookwekker op een half uur.

Nu kun je de balletjes maken. Zorg ervoor dat het gehakt altijd koud blijft tijdens de verwerking. Als je een thermometer hebt kun je opletten dat de temperatuur van het gehakt niet boven de 14° komt. Als het gehakt te warm wordt zal het vet er gemakkelijk uit lopen tijdens het bakken. En dat wil je niet want je wilt het liefst sappig vlees in plaats van droog gehakt dat uit elkaar valt.

Meng alle ingrediënten, behalve de boter, met een houten lepel totdat het een beetje een samenhangend geheel wordt.

Vorm met koude natte handen kleine balletjes en leg ze op een bord. Bestuif de balletjes met een beetje bloem. Zet de balletjes afgedekt met wat folie in de koelkast.

Als de wekker af gaat heeft de soep een half uurtje geprutteld. De soep mag verder pruttelen terwijl je de balletjes gaat bakken.

Laat de boter smelten in een koekenpan. Bak de balletjes 5-7 minuten totdat ze van buiten mooi bruin zijn en van binnen gaar. Doe de balletjes met het bakvet in de soep. Serveer meteen of laat het tot morgen staan in de koeling en warm het dan even op.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.