recepten

verse kaas

Zo leuk en zo gemakkelijk om zelf kaas te maken. Je hebt alleen maar melk en azijn of citroensap en zout nodig. En een pan, een kaasdoek of een schone katoenen (thee)doek en een zeef.
Het resultaat is een ricotta-achtige kaas. Het lijkt ook wel op Hüttenkäse. Lekker met wat peper, zout en verse bieslook gemengd voor op brood. Of neutraal in de lasagna. Of voor torta di zucca.

Voor ongeveer 200 gram kaas
1 liter volle melk
2 eetl. azijn of citroensap
1 theel. zout 

De bereidingswijze is hetzelfde als voor paneer. Met het verschil dat je met deze kaas eerder klaar bent.

Bedek een zeef met de kaasdoek. Hang de zeef met kaasdoek in de kom. Breng in een pan de melk zachtjes tot aan het kookpunt. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
Schenk de azijn er in een dun straaltje bij terwijl je roert. Neem de pan van het vuur en blijf roeren tot de melk zich scheidt in witte kaas en wei.

Voeg een theel. zout toe aan de witte kaas. Het zout trekt het vocht eruit en zorgt voor een stevigere kaas. Op dit moment kun je ook andere kruiden of specerijen aan de kaas toevoegen. Hun smaak trekt snel in de kaas.

Giet het kaasmengsel in de kaasdoek en zeef de kaas. Neem de punten van de kaasdoek bij elkaar en haal de kaasdoek met de kaas uit de zeef. Draai de kaasdoek om de kaasbal strakker aan te trekken en om het vocht eruit te persen.

Haal de kaas uit de doek en bewaar deze in een afgesloten pot in de koelkast. De kaas blijft een paar dagen goed. Al kun je de kaas het beste meteen verwerken.
Het overgebleven vocht (de wei) kun je door de soep doen. Of een kefirdrankje van maken.

You may also like...

4 Comments

 1. Megan says:

  Leuk om zelf verse kaas te maken! Ik had echter wel de dubbele hoeveelheid melk nodig om 200 gr kaas te krijgen. Nadat ik het vocht eruit geperst had was er een vaste plak kaas over i.p.v. de brokjes kaas die op jouw foto te zien zijn. Ik vond ‘m ook wat taai, eerlijk gezegd.

  1. Cathelijne says:

   Ik vermoed dat je te lang en te veel het vocht uit de kaas geperst hebt. Je hoeft maar een keer een paar seconden te knijpen. Dan krijg je een brokkelige kaas waar nog wat meer vocht in zit. En dan heb je ook geen extra hoeveelheid melk nodig.

 2. Nathalie says:

  Hi! Ik vroeg mij af of dit wel mogelijk is met gepastureerde melk?

  1. Cathelijne says:

   Jawel, gaat prima met gepasteuriseerde melk. Ik gebruik rauwe melk die ik verwarm, dus dan is-ie ook gepasteuriseerd :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.