recepten

Vlierbessensiroop

In onze ‘achtertuin’ de Oostvaardersplassen staat het bomvol met vlierbessen. Zo veel dat je het gisten van de bessen goed kunt ruiken als je door de Oostvaardersplassen fietst. Door velen gemeden en door velen bestempeld als het onkruid onder de struiken. Maar ze zijn zo gemakkelijk te plukken en geleren erg goed om bijvoorbeeld jam van te maken. We hebben zo’n grote oogst dat ik er ook siroop van heb gemaakt.

Vlierbessen bevatten samburgine, een stofje waar sommige mensen met braken op reageren. De samburgine verdwijnt als je de vlierbessen verhit wanneer je siroop, sap, of jam ervan maakt.

Voor ongeveer 400 ml siroop:
500 g vlierbessen, van de steel ontdaan
150 g suiker
50 ml citroensap

Kook de vlierbessen met de suiker en citroensap kort tot het een paar minuten bubbelt. Doe de bessen in een zeef. Draai met een soeplepel en voer druk uit op de bessen zodat de sap eruit geperst wordt.
Vul goed schoongemaakte glazen flessen met de vlierbessensiroop en sluit ze goed af. Ongeveer 2 weken houdbaar in de koelkast.
Lekker met bruisend water in de verhouding 1 deel siroop, 6 delen water. We hebben een apparaat dat van kraanwater bubbelwater kan maken. Op deze manier hebben we een redelijke gezonde (ok, er zit nog steeds wel suiker in), hele goedkope limonade in huis.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.