recepten

walnotentaart met kaneel

Heerlijke herfsttaart, gemaakt van de walnoten die ik in Maastricht langs de weg kocht. Van mensen die een gigantische walnotenboom in de tuin hebben staan. Zo’n mooie wijd uitstaande boom met een rond bankje om de stam heen. Die tuin naast de wei met de schaapjes.
In plaats van walnoten kun je ook hazelnoten gebruiken. Is wel iets meer werk om die te kraken.

200 g walnoten, gepeld
1 theel. bakpoeder
1 theel. gemalen kaneel
100 g zachte roomboter
5 eieren, dooiers en eiwitten gesplitst
130 g fijne kristalsuiker
1 theel. vanillesuiker
snufje zout

Verwarm de oven voor op 170˚C. Bekleed de bodem van een springvorm van 20 cm doorsnede met bakpapier. Vet de zijkanten van de springvorm in met roomboter.

Maal de walnoten fijn in het bakje dat bij de staafmixer zit. Voeg de boter, het bakpoeder, de kaneel en het snufje zout toe en meng goed.

Klop de eidooiers met de suiker totdat het mengsel dikker geworden is. Een beetje zoals de structuur van chocolademousse. Voeg het walnotenbotermengsel toe en klop alles goed door elkaar totdat het eimengsel door het botermengsel opgenomen is.

Klop de eiwitten totdat het schuim is geworden waarvan de pieken blijven staan. Zorg ervoor dat al het gereedschap waar je mee werkt, inclusief de kom, vetvrij zijn. Anders ontstaat er geen schuim.

Vouw het eiwit voorzichtig in vier delen door het beslag. Als je op dit moment hard gaat roeren of kloppen, dan sla je de lucht uit het eiwit. Dat is zonde.

Doe het beslag in de springvorm en bak de taart 60-70 minuten in de oven.

Instortingsgevaar! Pas op dat je de oven tussendoor niet open doet. Dan heb je grote kans dat het gebak instort. Als de wekker gaat, maak dan rustig de ovendeur open zodat er niet meteen een koude stroom lucht op de taart slaat. Test met een satéprikker of de taart in het midden gaar is.

Laat de taart minimaal 30 minuten in de springvorm afkoelen. Snij dan voorzichtig met een mes langs de zijkant de taart los. Maak de springvorm open en haal de taart ook voorzichtig van het bakpapier op de bodem los. Bestrooi met een beetje poedersuiker.

You may also like...

1 Comment

  1. Thea says:

    Het is wat werk,maar de keuken ruikt heerlijk! En het resultaat ziet er echt mooit uit. Zometeen met een lekker bakkie thee opsmikkelen!

    Dank je wel voor het recept.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.