recepten

wortel-sinaasappelsoep

Al jaren een succesrecept bij verjaardagen. Zowel in de zomer als in de winter. En nu ook een groot succes bij de kinderen. De zoetig smaak van de wortel combineert verassend bij het friszure van de sinaasappelsap. De tijm geeft de soep een kruidige bite.

Ik heb gemerkt dat de wortels soms een beetje hard blijven als je ze in de sinaasappelsap kookt en dat er dan na het pureren stevige stukjes wortel in de soep blijven. Ik weet niet precies waar dat aan ligt. Ik kan me voorstellen dat het iets te maken heeft met het zuur uit de sinaasappel. Net als dat soms aardappels niet gaar lijken te worden als je ze tegelijk met zuurkool in een pan kookt. Vandaar dat de sinaasappelsap op het eind pas erdoor gaat.

Het lekkerste is het als je deze soep de dag van te voren maakt. Dan kunnen alle smaken goed intrekken. Als je nu spontaan bedenkt om deze soep voor de komende maaltijd te gaan maken, geen probleem, dan is-ie ook erg lekker.

voor 4 personen
500 g. wortels in plakjes
roomboter
0,5 l sinaasappelsap
1 grote ui, grof gehakt
4 theel. verse tijm of 1 theel. gedroogde tijm
2 theel. grijs zeezout
peper

Verhit de boter in een grote soeppan. Bak de wortel er een paar minuten in totdat het goed doorgewarmd is.

Voeg de ui, de tijm en het zout en peper toe. Vul de pan aan met water zodat de groentes net onder water staan. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat de wortel in 30 min. gaar worden. Voeg de sinaasappelsap toe.

Zet het vuur uit en pureer de soep met de staafmixer. Als je de soep te dun vindt, laat dan op laag vuur zonder deksel wat vocht verdampen.

Proef even en voeg naar smaak zout en peper toe. Serveer meteen of laat de soep een nacht staan en warm deze de volgende dag op.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.