recepten

Yoghurt maken

Yoghurt is van nature een erg gezond product. Vol met lactobacillen. Dit zijn goedaardige darm bacteriën: probiotica. Ze produceren enzymen die je lichaam helpen om waardevolle nutriënten uit je voeding te halen.

Als je melk verwarmd en een yoghurtcultuur toevoegt wordt het vanzelf yoghurt. Dat duurt ongeveer 24u. Dan hebben de melkzuurbacteriën hun werk gedaan. De meeste yoghurt die je de winkel koopt is maar zo’n 3-4 uur gefermenteerd. Niet volledig dus. En deze yoghurt wordt extra aangezuurd. Net iets minder fijn voor je spijsvertering dan wanneer het volledig gefermenteerd is. Want fermenteren is ook voorverteren.

Zelf yoghurt maken is heel eenvoudig. En erg lekker bovendien. Ik gebruik het liefst biologische rauwe melk. Deze is niet gehomogeniseerd en zit boordevol lekkere gezonde vetten. Deze vetten komen ook de smaak van je yoghurt ten goede.
En yoghurt die levende yoghurtculturen bevat. Yoghurt die dus niet achteraf nog eens gepasteuriseerd is. Ook weer het liefst niet gehomogeniseerde yoghurt. Ik bestel elke week via De Hofwebwinkel yoghurt die afkomstig is van biologische boerderij De Eerste in Marknesse. Deze is niet gehomogeniseerd.

Ik heb een yoghurtmaker gebruikt. Die steek je in het stopcontact en blijft de bijgeleverde yoghurtpotjes op een constante warme temperatuur houden. Maar je kunt ook gewoon de yoghurt in een hooikist maken. Of in een thermoskan. Het is belangrijk dat de yoghurt een etmaal warm blijft.

Benodigdheden voor ruim 1 liter yoghurt:
1 liter melk
2 eetl. yoghurt

Verwarm de melk tot net aan het kookpunt. Als er een bel begint te vormen kun je het vuur uitzetten. Laat de melk afkoelen tot ongeveer 40˚C. Gebruik hiervoor een keukenthermometer.

Roer de yoghurt door de melk en verdeel de melk over de glazenpotjes van een yoghurtmaker of doe de melk in een thermoskan of glazen fles die je in je hooikist bewaart.

Wacht 24 uur en je yoghurt is klaar. Als ontbijt eet ik meestal een schaaltje yoghurt met een lepeltje zelfgemaakte jam en muesli. Als dessert roer vaak een lepeltje rauwe honing door de yoghurt of een lepel jam. Zo maak je eenvoudig je eigen fruityoghurt.

You may also like...

8 Comments

 1. Ron says:

  Je eigen boer vinden?
  http://www.productenvandeboer.com/

  Groetjes,
  Ron

 2. Geralda says:

  Als je rauwe melk eerst kookt, kun je net zo goed melk uit de supermarkt gebruiken.het beste is om van rauwe melk ook rauwe yoghurt te maken, lekker en gezond, want dan heb je het beste van alles.

  1. Cathelijne says:

   Het is lastiger om yoghurt te maken zonder de melk te verwarmen. Dan blijft de yoghurt vrij dun. Melk uit de supermarkt is naast gepasteuriseerd ook gehomogeniseerd. Dat verandert de structuur. Verder vind ik het belangrijk te weten waar mijn eten en drinken vandaan komt. Dus zelfs wanneer ik melk verhit gebruik ik liefst melk van koeien waarvan ik weet dat ze gras hebben gegeten.

 3. Van welk merk is jouw yoghurtmaker? En wat is de inhoud van de potjes? Groetjes monique

  1. Cathelijne says:

   Deze yoghurtmaker heb ik geleend van een vriendin en is van het merk Seb. De potjes hebben een inhoud van 125 ml.

 4. bianca says:

  Beste Cathelijne,

  Ik zie dat jij ook woonachtig bent in almere. Ik wil graag rauwe melk in ons dieet introduceren. Maar ik heb geen idee waar ik het kan kopen.
  Zou je mij op weg kunnen helpen?
  Mvgr. Bianca

  1. Cathelijne says:

   hoi Bianca,

   Elke week bestel ik biologische rauwe melk van boerderij De Eerste bij de Hofwebwinkel. Op vrijdag worden de bestellingen van de Hofwebwinkel in Almere geleverd. Je kunt ook bij Gooody Fooods uiterlijk op donderdag rauwe melk bestellen. Die kun je dan op vrijdag in de loop van de dag bij Gooody Fooods ophalen. Dat is dezelfde melk van De Eerste.

   groeten, Cathelijne

   1. Cathelijne says:

    Gooody Fooods bestaat niet meer en is Natuurwinkel geworden. http://www.natuurwinkel.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.