Cathelijne van den Bercken

Yoghurt maken

Yoghurt is van nature een erg gezond product. Vol met lactobacillen. Dit zijn goedaardige darm bacteriën: probiotica. Ze produceren enzymen die je lichaam helpen om waardevolle nutriënten uit je voeding te halen.

Als je melk verwarmd en een yoghurtcultuur toevoegt wordt het vanzelf yoghurt. Dat duurt ongeveer 24u. Dan hebben de melkzuurbacteriën hun werk gedaan. De meeste yoghurt die je de winkel koopt is maar zo’n 3-4 uur gefermenteerd. Niet volledig dus. En deze yoghurt wordt extra aangezuurd. Net iets minder fijn voor je spijsvertering dan wanneer het volledig gefermenteerd is. Want fermenteren is ook voorverteren.

Zelf yoghurt maken is heel eenvoudig. En erg lekker bovendien. Ik gebruik het liefst biologische rauwe melk. Deze is niet gehomogeniseerd en zit boordevol lekkere gezonde vetten. Deze vetten komen ook de smaak van je yoghurt ten goede.
En yoghurt die levende yoghurtculturen bevat. Yoghurt die dus niet achteraf nog eens gepasteuriseerd is. Ook weer het liefst niet gehomogeniseerde yoghurt. Ik bestel elke week via De Hofwebwinkel yoghurt die afkomstig is van biologische boerderij De Eerste in Marknesse. Deze is niet gehomogeniseerd.

Ik heb een yoghurtmaker gebruikt. Die steek je in het stopcontact en blijft de bijgeleverde yoghurtpotjes op een constante warme temperatuur houden. Maar je kunt ook gewoon de yoghurt in een hooikist maken. Of in een thermoskan. Het is belangrijk dat de yoghurt een etmaal warm blijft.

Benodigdheden voor ruim 1 liter yoghurt:
1 liter melk
2 eetl. yoghurt

Verwarm de melk tot net aan het kookpunt. Als er een bel begint te vormen kun je het vuur uitzetten. Laat de melk afkoelen tot ongeveer 40˚C. Gebruik hiervoor een keukenthermometer.

Roer de yoghurt door de melk en verdeel de melk over de glazenpotjes van een yoghurtmaker of doe de melk in een thermoskan of glazen fles die je in je hooikist bewaart.

Wacht 24 uur en je yoghurt is klaar. Als ontbijt eet ik meestal een schaaltje yoghurt met een lepeltje zelfgemaakte jam en muesli. Als dessert roer vaak een lepeltje rauwe honing door de yoghurt of een lepel jam. Zo maak je eenvoudig je eigen fruityoghurt.

8 Responses to Yoghurt maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

zoek

myTaste.be