Cathelijne van den Bercken

Yoğurtlu Patlıcan

20120518-204512.jpg
We zijn in Turkije op vakantie. Het eten is heerlijk, veel yoghurt en groentes. Vooral paprika, knoflook en tomaat worden vaak in een gerecht verwerkt als smaakmakers. Ook aubergine en courgette worden veel gebruikt. Net als olijfolie en roomboter, op de markt te koop bij vrouwen die het zelf maken van de melk van hun eigen koe die in de tuin staat. Het lijkt wel alsof bijna iedereen wel een of meerdere koeien heeft. Zelfs in een klein stadje als Dalyan.

Op de markt heb ik ook heerlijke biologische zelfgemaakte granaatappelsap gekocht. Lekker met olijfolie op de salade (komkommer, tomaat, paprika, ui, kaas) of gemengd met wat water als dorstlesser.

Mijn favoriete gerecht is wel de aubergine met yoghurt en tomatensaus:
Yoğurtlu Patlıcan. Yoğurtlu is yoghurt en Patlıcan is aubergine. In restaurant Atay Dostlar Sofrasi in Dalyan, aan de rechterzijde van de moskee achter de speeltuin, heb ik dit voor het eerst gegeten. En de alleraardigste kok heeft met me het recept gedeeld.

yogurtlu patlican

2 aubergines, in strepen half geschild en in kleine blokjes gesneden
2 rode paprika’s, in kleine stukjes
1 grote ui, gesnipperd
4 teentjes knoflook, fijngehakt
6 tomaten, in stukjes gesneden
olijfolie
1/2 theel oregano
snufje cayennepeper
zout
250 g haydari

Bak de aubergine in een scheut olijfolie zachtjes gaar in zo’n 20 minuten. Roer af en toe.

Maak ondertussen de tomatensaus. Bak de paprika, ui en 2 teentjes knoflook zachtjes in een scheut olijfolie 5 minuten. Voeg de tomaten, oregano, cayennepeper en zout toe en laat de saus 15 minimaal 15 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe.

Breng de aubergine op smaak met zout en roer er een teentje knoflook doorheen. Laat de aubergine afkoelen. Proef de tomatensaus en voeg eventueel zout toe. Laat de tomatensaus afkoelen.

Als alles afgekoeld is maak je in een schaal drie lagen. Eerst de aubergine, dan de haydari en dan de tomatensaus. Heerlijk bij zomers weer met een stuk vers Turks brood bij een picknick of de barbecue.

 

3 Responses to Yoğurtlu Patlıcan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

zoek

myTaste.be