recepten

Yoğurtlu Patlıcan

20120518-204512.jpg
We zijn in Turkije op vakantie. Het eten is heerlijk, veel yoghurt en groentes. Vooral paprika, knoflook en tomaat worden vaak in een gerecht verwerkt als smaakmakers. Ook aubergine en courgette worden veel gebruikt. Net als olijfolie en roomboter, op de markt te koop bij vrouwen die het zelf maken van de melk van hun eigen koe die in de tuin staat. Het lijkt wel alsof bijna iedereen wel een of meerdere koeien heeft. Zelfs in een klein stadje als Dalyan.

Op de markt heb ik ook heerlijke biologische zelfgemaakte granaatappelsap gekocht. Lekker met olijfolie op de salade (komkommer, tomaat, paprika, ui, kaas) of gemengd met wat water als dorstlesser.

Mijn favoriete gerecht is wel de aubergine met yoghurt en tomatensaus:
Yoğurtlu Patlıcan. Yoğurtlu is yoghurt en Patlıcan is aubergine. In restaurant Atay Dostlar Sofrasi in Dalyan, aan de rechterzijde van de moskee achter de speeltuin, heb ik dit voor het eerst gegeten. En de alleraardigste kok heeft met me het recept gedeeld.

yogurtlu patlican

2 aubergines, in strepen half geschild en in kleine blokjes gesneden
2 rode paprika’s, in kleine stukjes
1 grote ui, gesnipperd
4 teentjes knoflook, fijngehakt
6 tomaten, in stukjes gesneden
olijfolie
1/2 theel oregano
snufje cayennepeper
zout
250 g haydari

Bak de aubergine in een scheut olijfolie zachtjes gaar in zo’n 20 minuten. Roer af en toe.

Maak ondertussen de tomatensaus. Bak de paprika, ui en 2 teentjes knoflook zachtjes in een scheut olijfolie 5 minuten. Voeg de tomaten, oregano, cayennepeper en zout toe en laat de saus 15 minimaal 15 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe.

Breng de aubergine op smaak met zout en roer er een teentje knoflook doorheen. Laat de aubergine afkoelen. Proef de tomatensaus en voeg eventueel zout toe. Laat de tomatensaus afkoelen.

Als alles afgekoeld is maak je in een schaal drie lagen. Eerst de aubergine, dan de haydari en dan de tomatensaus. Heerlijk bij zomers weer met een stuk vers Turks brood bij een picknick of de barbecue.

 

You may also like...

3 Comments

  1. Marion says:

    Lijkt me lekker. Ik kom net terug uit Dalyan en heb daar heerlijke aubergines in yoghurtsaus gegeten. Dit recept ga ik zeker proberen.

  2. Iris says:

    Wat een heerlijk gerecht! Simpel om te maken met een verassend smaakvol resultaat. Het hele gezin heeft ervan gesmuld, dit gaat vaker op tafel komen!
    Kreeg ook meteen van iemand de vraag naar ‘t recept. Met gevaar voor kwijlen jouw website doorgegeven.

  3. Dit is echt een heerlijk recept! Ik heb iets meer knoflook toegevoegd en bij het bakken van de aubergine halverwege de bereidingstijd de knoflook toegevoegd en dus nog even meegesudderd, dan is de smaak wat zachter.
    Gecombineerd met Köfte met aardappels uit de oven en een salade met rode kool.
    En natuurlijk Ayran.
    Dit is zomer!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.