recepten

zoete pompoentaart met walnoten

Het is herfst: pompoentijd! En we hebben veel mooie exemplaren uit de moestuin. Walnoten ook in overvloed in het wild hier in Almere en een paar appels aan de boom in de achtertuin. Dit wordt een pompoentaart met walnoten en een beetje appel en citroenschil om de van nature basische smaak van pompoen mee op te frissen.

voor het korstdeeg:
250 g bloem
50 g witte basterdsuiker
100 g roomboter in vlokken
1 ei
2 eetl. water

voor de vulling:
400 g oranje pompoen, geschild, ontpit en in blokjes
2 appels, geschild en in vieren gesneden
1 ei
100 g walnoten, grof gehakt
schil van 1 citroen, geraspt
2 theel. speculaaskruiden
100 g suiker of honing
snufje zout
een paar extra walnoten voor de garnering

Beboter en bestuif een taartvorm van 20 cm doorsnede met bloem.
Meng voor het korstdeeg het bloem, suiker en boter 30 sec. in de keukenmachine of tot het mengsel grof en kruimelig is. Meng het ei met het water nog eens 30 sec. of totdat er een samenhangend deeg ontstaat. Maak een bal van het deeg en leg het, gewikkeld in plastic folie, minimaal 30 min. in de koelkast.

Stoom de blokjes pompoen met de stukken appel in een half uur tot drie kwartier gaar. Pureer ze met een vork in een kom of in de keukenmachine.

Verwarm de oven voor op 200˚C. Roer het ei, de gehakte walnoten, geraspte citroenschil, speculaaskruiden, suiker of honing en zout door het pompoen-appelmengsel.

Rol het deeg uit zodat het in de vorm past. Vul de vorm met de vulling en strooi er nog wat losse walnoten overheen.

Zet de taart 30 min. in de oven. Laat een beetje afkoelen en eet ‘m lauwwarm of helemaal afgekoeld.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.