recepten

appel-perentaart met kardemom

Naast de peren zijn de appels ook rijp in onze tuin. Deze taart is een variatie is op een Italiaans recept van appel-perentaart uit de bijbel van de Italiaanse keuken, De Zilveren Lepel. Waarop de perentaart met cranberries ook gebaseerd is. Ik heb de suiker iets anders verdeeld en ik heb voor mijn springvorm met een doorsnede van 26 cm wat meer deeg gemaakt dan in het oorspronkelijke recept stond.

appel-perentaart

Voor een springvorm met een doorsnede van 26 cm:

voor het zoet boterdeeg:
450 g bloem, plus wat extra voor het aanrecht
225 g roomboter, in klontjes gesneden
2 eetl. oerzoet
3-5 eetl. ijswater

voor de vulling:
80 g zachte roomboter, plus wat extra voor de vorm
bloem
100 g fijne kristalsuiker
100 g geblancheerde amandelen, fijngehakt
1 kg appels en peren, in blokjes
1 theel. gemalen kardemom

1 eetl. suiker
1 eierdooier, losgeklopt

Maak eerst het boterdeeg. Zeef de bloem in een kom, voeg de boter en een snufje zout toe. Mengen de boter met wrijvende beweging door de bloem. Doe er een beetje ijswater bij zodat het deeg net aan elkaar blijft plakken. Maak een bal van het deeg, doe er plasticfolie omheen en leg de deegbal een uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200˚C. Klop de boter met de suiker samen glad. Roer er de gehakte amandelen en de kardemom door. Roer er vervolgens de appels en peren voorzichtig door.

Haal het deeg uit de koeling. Kneed het deeg nog even kort door. Neem 2/3 van het deeg en rol het uit op een licht met bloem bestoven werkvlak. Zorg dat het een cirkel wordt die zo’n 5 cm groter is dan de bodem van je springvorm. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Je kunt het ruim knippen en dan tussen de bodem en de rand klemmen. Boter de rand van de springvorm in met een kwastje en bestuif de rand met wat bloem.

Bekleed de bodem en de rand van de springvorm met het deeg. Snij het teveel aan deeg weg en doe dat bij het andere 1/3 deel van het deeg dat je opzij hebt gelegd.

Doe het appel-perenmengsel in de taartbodem. Rol de rest van het deeg uit. Snij er met een koekjessteker vormpjes uit en leg die bovenop het fruit. Bestrijk het deeg met de eidooier. Bak de taart 45 minuten in de oven.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.