Groene pompoenen zijn net iets sappiger dan die oranje pompoenen Uchiki Kuri die je doorgaans in de supermarkt ziet liggen. We hebben groene pompoen in de moestuin en deze is ook meestal te koop op boerenmarkten of op het platteland langs de weg.
Dit is mijn basisrecept voor pompoensoep. Als de soep klaar is voeg ik er bijvoorbeeld nog wat linzen en verse koriander aan toe. Of Provençaalse kruiden. Of kokosroom en wat Thaise basilicum met reepjes limoenblad. Zo kun je blijven variëren op dit recept.
1 kg groene pompoen, geschild, ontpit en in stukken gesneden
1 winterpeen, in schijfjes
1 kg tomaten, in stukken
2 uien, in grove stukken
2 teentjes knoflook, fijngesneden
grijs zeezout en peper
olijfolie
Bak de uien met de knoflook 5 minuten totdat de uien glazig zien. Voeg de pompoen, de wortel en de tomaten toe. Vul de pan zover met water dat de groenten net onder staan. Doe er ook nog wat zout en peper bij.
Laat het geheel een half uurtje zachtjes pruttelen met de deksel op de pan. Als de pompoen gaar is kun je de soep pureren. Proef de soep of er genoeg zout in zit. Voeg anders wat toe.
Zo, nu heb je een basissoep waar je naar hartelust kruiden of andere ingrediënten aan toe kunt voegen. En je kunt ‘m ook gewoon al meteen opeten.
5 Responses to basis pompoensoep