recepten

basis pompoensoep

Groene pompoenen zijn net iets sappiger dan die oranje pompoenen Uchiki Kuri die je doorgaans in de supermarkt ziet liggen. We hebben groene pompoen in de moestuin en deze is ook meestal te koop op boerenmarkten of op het platteland langs de weg.
Dit is mijn basisrecept voor pompoensoep. Als de soep klaar is voeg ik er bijvoorbeeld nog wat linzen en verse koriander aan toe. Of Provençaalse kruiden. Of kokosroom en wat Thaise basilicum met reepjes limoenblad. Zo kun je blijven variëren op dit recept.

 

1 kg groene pompoen, geschild, ontpit en in stukken gesneden
1 winterpeen, in schijfjes
1 kg tomaten, in stukken
2 uien, in grove stukken
2 teentjes knoflook, fijngesneden
grijs zeezout en peper
olijfolie

Bak de uien met de knoflook 5 minuten totdat de uien glazig zien. Voeg de pompoen, de wortel en de tomaten toe. Vul de pan zover met water dat de groenten net onder staan. Doe er ook nog wat zout en peper bij.

Laat het geheel een half uurtje zachtjes pruttelen met de deksel op de pan. Als de pompoen gaar is kun je de soep pureren. Proef de soep of er genoeg zout in zit. Voeg anders wat toe.

Zo, nu heb je een basissoep waar je naar hartelust kruiden of andere ingrediënten aan toe kunt voegen. En je kunt ‘m ook gewoon al meteen opeten.

You may also like...

5 Comments

  1. Chantal says:

    Wij gaan deze maken deze week. Wel zonder paprika, want dat lusten we hier niet. Ben benieuwd wat we er van gaan vinden. We zijn zo blij met jou verse (suikervrije) recepten!

    1. Cathelijne says:

      Met pompoensoep kun je heel veel variëren. Deze kan ook prima zonder paprika.

  2. Jolanda says:

    Ooit gaf je me op Twitter deze versie: 700g pompoen, 2 ui, 2 tenen knoflook, 1 rode paprika, 1 blik gepelde tomaten, grijs zeezout, gemalen peper.

    Ik duik altijd je site op om het recept te zoeken, maar dan mis ik weer de paprika. Ik zet hem hier neer, dan vind ik hem lekker snel de volgende keer ;-) Ik heb nu een soort combiversie in de pan, met gele paprika én wortel. Straks nog gebakken spekjes erdoor om het af te maken.

    1. Cathelijne says:

      Haha, wat een goed idee om het hier neer te zetten! Ik ben ook dol op paprika erdoor. Als ik dat in huis heb doe ik het er regelmatig bij. En spekjes vind ik ook een lekker idee!

  3. Renske says:

    Ook vandaag gemaakt en direct heerlijk van gesmuld! Nog genoeg porties over om in te vriezen. Daarmee wil ik dan ook een beetje proberen met extra kruiden. Dank voor dit makkelijke recept! :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.