recepten

Fougasse

‘s Avonds maak ik meestal het deeg voor het brood dat we de volgende dag eten. Heel soms vergeet ik dat om te doen. Net als deze keer. Dan besluit ik om toch een snel brood te maken. Dan wel een brood van bloem in plaats van volkorenmeel. Dan maar een keer wat minder vezels in het brood. Ik kies daar liever voor in verband met het fytinezuur dat niet meer in bloem aanwezig is.

Maïsmeel maakt van dit karakteristieke broodje een rustiek broodje. Maïsmeel verbrand niet in de oven. Als je geen maïsmeel hebt kun je ook de bloem gebruiken waar je het brood van maakt.

Dit is een Frans broodje dat er sierlijk uitziet. Het is knapperig van buiten en zacht van binnen. Het recept komt uit het boek Deeg, Eigentijdse broodvariaties van de Franse bakker Richard Bertinet. Dit is een variatie op het van oorsprong plat brood dat verwant is aan de focaccia. Beide namen zijn afkomstig van het Latijnse woord focus dat ‘haard’ betekent. Ze werden als een soort platte koeken onder de as van het haardvuur gebakken.

 

10 g verse gist (of 4 g gedroogde gist)
500 g tarwebloem
10 g zout
350 g lauw warm water
eventueel 200 g maïsmeel om te bestuiven

Roer in een grote kom het zout door de bloem. Los het gist op in het water.

Roer het zout door de bloem. Maak op de aanrecht een berg van de bloem en maak er een kuiltje in. Giet het gistmengsel in het kuiltje en meng er langzaam vanuit het kuiltje wat bloem bij.

Als al het vocht opgenomen is, begin dan met kneden. Kneed ongeveer 10 minuten met de hand.

Laat het deeg 1 uur rijzen in een kom met een vochtige theedoek erover heen. Zorg ervoor dat het deeg tochtvrij staat. Verwarm ondertussen de oven voor op 250˚C. Als je geen gasoven hebt (die ik wel heb), zet dan een ovenbestendig schaaltje met water onderin de oven voor wat extra vocht.

Neem met behulp van de ronde kant van een deegschraper het deeg in één keer uit de kom. Zorg ervoor dat het deeg niet opgerekt wordt en dat er geen lucht uitgedrukt wordt. Spreid het deeg uit tot een vierkant en stuif er wat bloem of maïsmeel over.

Snijd de deeglap doormidden en elk van deze rechthoeken nog eens in 3 stukken. Doe dit voorzichtig. Zorg ervoor dat het deeg luchtig blijft. Bestuif de kleine stukken weer met maïsmeel.

Neem een deeglapje. Snij met de rechte kant van de deegschraper diagonaal een snee in het lapje waarbij de randen heel blijven. Maak aan beide kanten van deze snee nog twee snedes in waaiervorm. Trek de snedes een beetje open zodat ze niet meer aan elkaar plakken. Bewerk zo ook de andere deeglapjes.

Leg een stuk bakpapier of een siliconen bakmatje op een bakplaat. Breng de ingesneden deeglapjes voorzichtig over op het bakpapier. Schuif de bakplaat in de oven. Draai de temperatuur terug naar 230˚C. Bak de fougasse in 10-12 minuten goudbruin.

Vers en (een beetje afgekoeld) zijn ze het lekkers. Voor bij de maaltijdsalade, de soep, de picknick of de barbecue. Of als lunch. Met een schaaltje goeie olijfolie om de broodstukjes in te dopen.

Je kunt gemakkelijk variëren met de fougasse. Je kunt een scheut olijfolie door het het deeg doen voordat je het gaat kneden. Of als je klaar bent met kneden, kun je er nog wat halve olijven, zongedroogde tomaatjes, stukjes geroosterde paprika, of stukjes gekarameliseerde ui doorheen kneden. Vlak voor het bakken kun je er bijvoorbeeld wat verse rozemarijnnaaldjes of tijmblaadjes indrukken.

Als je de fougasse wilt invriezen, bak ze dan 6-7 minuten. Als ze afgekoeld zijn kun je ze in diepvrieszakjes invriezen. Als je ze wilt afbakken, leg ze dan niet ontdooid in een oven van 180-200˚C. Bak ze in 12 minuten af.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.