recepten

jam van gele kornoelje

Yeah, wildplukken. Ik vind het steeds leuker. En er is zoveel te in het wild te plukken in Almere. Ik ging op zoek naar vlierbessen in het Meridiaanpark. En daar kwam ik deze knalrode vruchtjes tegen. Ze lijken van buiten een beetje op rozenbottels. Net zo rood en ook langwerpig. Maar zonder de pluizige uiteindes en zonder de stekels aan de struik. Na rondvragen in de eetbare wilde planten groep op Facebook, leerde ik dat ik de zeer zeldzame gele kornoelje had gevonden. Zeldzaam is een relatief begrip want deze is ongetwijfeld aangeplant in een park dat zich onder zeeniveau bevindt.

gele kornoelje

Deze vrucht heet gele kornoelje omdat de bloesem van deze boom geel is. Er bestaat ook een rode kornoelje. Daarvan is de bloesem… wit en de takjes rood. En de vrucht is wat donkerder rood dan de gele kornoelje. We maken er jam van. Puur Almeerse Weelde. De vrucht heeft een vrij stugge schil en een harde pit. Daarom koken we ze eerst, zeven de hele boel en doen de rest nog een keer terug in de pan met geleisuiker.

gele kornoelje jam

1 kg gele kornoeljes
3 dl water
400 g rietsuiker
15 g pectine
2 cm verse gember, geraspt
2 kleine appeltjes, geschild en in kleine stukjes gesneden

Laat de kornoeljes met het water aan de kook komen. Kook het op laag vuur totdat de kornoeljes zacht zijn.

Doe de bessen in een zeef. Draai met een soeplepel en voer druk uit op de bessen zodat de sap eruit geperst wordt.

Doe de sap in een schone pan. Roer de suiker, de pectine, de gember en de appelstukjes erdoorheen. Laat de jam aan de kook komen.

Steriliseer ondertussen de potten en deksels in een pan met kokend water. Zet de potten op een schone theedoek op het aanrecht. Steriliseer ook de lepel waarmee je de jam uit de pan schept.

Schep de hete jam in de nog hete potten en draai er meteen de deksel stevig op. Zet de potten een paar minuten op z’n kop zodat alles aan de binnenkant met de het jam in aanraking gekomen is en dus gesteriliseerd is. Draai de potten weer om en laat ze afkoelen.

Plak er een etiket op waar op staat wat erin zit. De jam is minstens 1 jaar houdbaar.

You may also like...

1 Comment

  1. erg lekker, vooral over gele vla, custard of vanilleyoghurt! Heb ‘m bewust iets dun gehouden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.