recepten

perentaart met cranberries

Voor het eerst hangt onze perenboom vol met handperen. Zo vol dat er na een flinke regenbui met wat wind een paar kilo peren op de grond liggen. Die kunnen niet zo lang daar blijven liggen. Maar ook niet in de kelder. Dus ik ga ze verwerken. Onder andere in een perentaart.

Dit recept is een variatie op een Italiaans recept van appel-perentaart uit de bijbel van de Italiaanse keuken, De Zilveren Lepel. Ik heb de suiker iets anders verdeeld en ik heb voor mijn springvorm met een doorsnede van 26 cm wat meer deeg gemaakt dan in het oorspronkelijke recept stond.

perentaart met cranberries

Voor een springvorm met een doorsnede van 26 cm:

voor het zoet boterdeeg:
450 g bloem, plus wat extra voor het aanrecht
225 g roomboter, in klontjes gesneden
2 eetl. oerzoet
3-5 eetl. ijswater

voor de vulling:
80 g zachte roomboter, plus wat extra voor de vorm
bloem
100 g fijne kristalsuiker
100 g geblancheerde amandelen, fijngehakt
5 peren (ongeveer 1 kg), in blokjes
1 theel. gemalen kardemom

70 g verse cranberries
1 eetl. suiker
1 eierdooier, losgeklopt

Maak eerst het boterdeeg. Zeef de bloem in een kom, voeg de boter en een snufje zout toe. Mengen de boter met wrijvende beweging door de bloem. Doe er een beetje ijswater bij zodat het deeg net aan elkaar blijft plakken. Maak een bal van het deeg, doe er plasticfolie omheen en leg de deegbal een uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200˚C. Maak nu de vulling. Verwarm de cranberries met de eetlepel suiker op laag vuur. Zodra de eerste cranberries openbarsten zet je het vuur uit en laat je de cranberries afkoelen.

Klop de boter met de suiker samen glad. Roer er de gehakte amandelen en de kardemom door. Roer er vervolgens de peren voorzichtig door.

Haal het deeg uit de koeling. Kneed het deeg nog even kort door. Neem 2/3 van het deeg en rol het uit op een licht met bloem bestoven werkvlak. Zorg dat het een cirkel wordt die zo’n 5 cm groter is dan de bodem van je springvorm. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Je kunt het ruim knippen en dan tussen de bodem en de rand klemmen. Boter de rand van de springvorm in met een kwastje en bestuif de rand met wat bloem.

Bekleed de bodem en de rand van de springvorm met het deeg. Snij het teveel aan deeg weg en doe dat bij het andere 1/3 deel van het deeg dat je opzij hebt gelegd.

Doe het perenmengsel in de taartbodem. Verdeel de cranberries erover. Rol de rest van het deeg tot een cirkel uit en leg die bovenop het fruit. Maak een gaatje in het midden van het deeg. Bestrijk het deeg met de eidooier. Bak de taart 45 minuten in de oven.

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.