recepten

review Minimonkey baby carrier

De Minimonkey baby carrier is een draagzak. De fabrikant geeft aan dat de Minimonkey baby carrier geschikt is voor baby’s van 0 tot 3 jaar vanaf 3,5 kg tot 18 kg. De adviesverkoopprijs is E 89,90. Het materiaal is gemaakt van 100% katoen. De fabrikant zegt dat dit een ergonomische draagzak is voor zowel drager als kind. Dat wil ik als gecertificeerd draagconsulent graag zelf eens gaan testen. Judith van Wijk van Hip & Hot heeft een Minimonkey baby carrier te leen gekregen en we gaan ‘m samen testen. Met een draagpop voor het buikdragen en dreumes Yuren van Judith voor het rugdragen.

De Minimonkey baby carrier voldoet volgens de website aan aantal normen. Van de site: ‘De Minimonkey babydrager is uitgebreid getest en voldoet aan de Europese veiligheidsstandaard en veiligheidseisen EN 71 Part 3:1994 +A1:2000+ AC:2002. en aan de eisen die volgens de norm EN13209-2:2005 aan een draagzak gesteld worden.’ Deze normeringen zeggen niks over de ergonomie van de Minimonkey baby carrier. Bij het normalisatie-instituut dat deze normeringen uitgeeft, zijn een aantal private partijen betrokken zoals te lezen is in dit blog van Bas van der Veen. Niet onafhankelijke specialisten, wetenschappers of ingenieurs bepalen aan welke normen producten moeten voldoen, maar verkopers die de producten ook verkopen. Ik ben nieuwsgierig naar de ergonomische veiligheidsnormen voor de baby en voor de dragende persoon. Ik heb deze als onafhankelijk gecertificeerd draagconsulent getest.

Minimonkey geeft aan dat de Minimonkey baby carrier op vier manieren te gebruiken is. Ze hebben daar verschillende namen aan gegeven.

1. Frog position (vanaf 3,5 kg) (niet veilig)
2. Belly to belly (vanaf 2 maanden tot 3 jaar) (OK)
3. Facing out (vanaf 6 maanden tot 12 maanden) (niet veilig)
4. Back position (vanaf 6 maanden tot 3 jaar) (niet comfortabel)

Het verschil tussen de frog position en de belly to belly zoals Minimonkey dat ziet, is dat de frog position de positie van de baby is met de voetjes in de Minimonkey baby carrier. Ook wanneer de baby de voetjes uit de Minimonkey baby carrier zou hebben en de drager ergonomisch is, dan nog zou de baby deze zogenaamde kikkerpositie (knietje hoger dan de billetjes en gespreide beentjes) hebben. Dat de voetjes ìn de drager zitten en ergens op steunen is niet aan te raden. Een baby kan zich op deze manier afzetten waardoor er ongewenste druk op zijn heupjes ontstaat. Dit is niet goed voor de heupontwikkeling. Zelfs pasgeborenen zijn zo sterk dat ze dat kunnen. Dat is duidelijk te zien in dit filmpje van een pasgeborene die via de borst crawl zelfstandig zijn eerste slokjes moedermelk vindt.

Belly to belly is nagenoeg dezelfde positie als de frog position, met het verschil dat de baby in de Belly to belly positie met de voetjes buiten de Minimonkey baby carrier zit. Ik heb deze positie getest met een Hoppediz draagpop van 55 cm en 3500 gram. Vergelijkbaar met de gemiddelde lengte en gewicht van een pasgeboren baby.

De band die door de gespen aan de zijkant gaat, vind ik niet erg stevig in de gesp vast zitten. Hij glijdt gemakkelijk los waardoor de spanning er niet zo goed op blijft zitten. Zodra je even langs de gesp schuift, met je hand of iets anders, zit de band al wat losser.

De schouderbanden vind ik erg smal. Ze zijn smaller en minder gevuld dan bijvoorbeeld de schouderbanden van een Manduca, Ergobaby of Bondolino. Voor meer comfort en minder druk op de schouders zouden de schouderbanden wat breder mogen zijn. Omdat de Minimonkey baby carrier als een soort torso-achtige drager gepromoot wordt, komt er wel minder druk op je schouders dan bij een andere draagzak.

Het materiaal is zachte katoen. Het voelt soepel en comfortabel aan. Het flapje in de rug kan op 3 maten opengeklapt worden. Helemaal dicht is het een steuntje tot op het achterhoofd van de baby. Maar dan is er nauwelijks ruimte in de openingen om ook nog eens het slaapkapje vast te zetten. Een keer open gevouwen en vastgezet met de klittenband aan de zijkant is het een mooie neksteun. Nog een keer verder open gevouwen zou het niet genoeg steun meer geven voor een pasgeborene. Dus dan is het beter om deze niet helemaal open te vouwen.
Persoonlijk ben ik geen fan van klittenband. Ik blijf er vaak aan hangen en het trekt mijn kleding kapot. Daarnaast kunnen (slapende) baby’s schrikken van het lostrekken van klittenband naast hun oor.

Met de beentjes eruit zit de baby mooi in een diepe zit met de knietjes hoger dan de billetjes. Het ruggetje wordt ondersteund en kan mooi in de natuurlijke bolle positie blijven. Dit zijn enkele van de vereisten voor veilig dragen. Wat ik niet goed vind aan de zit van de  Minimonkey baby carrier is de breedte en die is niet in te stellen. Hij is niet geschikt voor pasgeboren voldragen baby’s. Daarvoor is de zit te breed.  Als de stof gaat plooien onder het kruis terwijl de randen van knie tot knie ondersteunen, dan is de baby nog niet groot genoeg voor de Minimonkey baby carrier. Een meegeleverde of optionele baby-insert voor pasgeborenen of een verstelbaar zitgedeelte zou een aanwist zijn voor de Minimonkey baby carrier.
Het is moeilijk om een leeftijds- of gewichtsindicatie te geven vanaf wanneer het wel mogelijk is om je baby veilig te dragen in de Minimonkey baby carrier. Het is namelijk vooral afhankelijk van de lengte van de bovenbenen en hoe ver de baby een spreidzit kan maken. Dit verschilt bij elke baby.

Het is belangrijk dat het hoofdje van de baby zo hoog zit dat de drager met gemak een kus op het voorhoofd moet kunnen geven. De baby in deze positie hoog genoeg krijg ik alleen voor elkaar als ik de schouderbanden aan de achterkant maximaal aantrek. Dan komt de horizontale band met de ritssluiting hoger dan wat door Minimonkey aanbevolen wordt. Maar als ik de aanwijzingen van Minimonkey zou volgen, dan zit de baby zo laag dat ik niet meer gemakkelijk een kus op het voorhoofd kan geven. De baby zit een stuk lager. Dat maakt het minder gemakkelijk om contact met de baby te blijven houden. Essentieel als je je baby draagt in een draagsysteem of draagdoek. Ik heb er zelf overigens geen last van dat de horizontale band op m’n rug hoger zit.

Met het flapje voor de helft opengevouwen geeft het net als een nekrolletje in een draagdoek, mooi steun aan het nekje van de baby. De baby zit in de Minimonkey baby carrier mooi stevig tegen me aan. Daardoor wordt het gewicht goed verdeeld over mijn lichaam en gaan de baby en de draagzak niet aan mij hangen zoals wel gebeurt met dragers waarbij de baby vrij los erin ‘hangt’.

Bij de Minimonkey baby carrier is het ook nog mogelijk om je kind naar buiten toe te dragen. Dit noemen zij de facing out optie. Deze optie heb ik niet getest omdat ik het niet veilig vind om je kind op deze manier te dragen.
De beste positie die een gezonde ontwikkeling van de ruggewervel en de heup bevordert, is de gespreide hurkzit oftewel kikkerhouding. Dit is dezelfde houding als waarin een baby geplaatst wordt in een spreidbroekje wanneer heupdysplasie gediagnostiseerd is, omdat in deze positie de ontwikkeling van de heupkom optimaal gestimuleerd wordt. Wanneer het hele gewicht van de baby aan zijn kruis hangt en de benen recht omlaag bungelen, is dit simpelweg niet de optimale houding voor een baby. Kies altijd een drager die de baby in de gespreide hurkzit houdt.
Daarnaast mist je baby het visueel contact met zijn ouder/verzorger die hem draagt. Dit is specifiek juist wel belangrijk in de eerste zes maanden. Juist in die periode zijn interacties met het gezicht van de ouder/verzorger van belang voor een gezonde ontwikkeling van de hersenen van de baby. Maar ook in de maanden hierop volgend, zal de baby regelmatig de gezichtsuitdrukkingen van de ouder/verzorger willen kunnen aflezen, met name tijdens onbekende en verwarrende situaties. Wanneer de baby niet in staat is om de gezichtsuitdrukkingen van zijn ouder/verzorger te kunnen zien, zal dit onnodige stress veroorzaken. Wanneer dit met regelmaat gebeurt, zal de baby niet goed meer in staat zijn om zijn basale vermogen om stress te reguleren, toe te passen.
Een baby kan bij het naar buiten toe dragen, overgestimuleerd worden. Hij kan zich niet meer afsluiten voor de buitenwereld als het te veel voor hem wordt. Dit kan hij eenvoudig wel doen als hij met zijn gezicht naar de ouder/verzorger toegericht zit. Hij hoeft alleen maar zijn hoofdje tegen de borstkast van zijn ouder/verzorger te leggen en zijn ogen dicht te doen.

Misschien denk je dat je kind weinig ziet als je hem met zijn gezicht naar je toe draagt. Kijk dan eens naar dit filmpje waarin je kunt zien dat je kind net zoveel van de omgeving ziet als jijzelf.
In plaats van je kind met zijn gezicht van je af te gaan dragen, kun je je kind op je heup gaan dragen of op je rug. Zo zien ze veel en kunnen ze zich nog steeds afsluiten voor de buitenwereld als het te veel voor hem wordt. Simpelweg door met hun hoofdje tegen de dragende ouder aan te gaan liggen.

Het rugdragen heb ik getest met een dreumes van bijna 3 jaar die 11,5 kg weegt. Op de linkerfoto de Minimonkey baby carrier met de horizontale band met rits dicht. De schouderbanden lopen recht over mijn borsten. Naast dat ik het niet charmant vind ogen, vind ik het ook erg oncomfortabel. Ik denk dan met pijn in m’n borsten aan die pasbevallen moeders die borstvoeding geven en de Minimonkey baby carrier op deze manier zouden gebruiken. Je hebt zo een verstopt melkkanaaltje of een borstontsteking te pakken.
Daarnaast vind ik dat het niet mogelijk is om de horizontale band met rits op een voor mij comfortabele hoogte te plaatsen. Zoals deze op de foto zit, komt er erg veel druk op mijn ribbenkast. Als ik ‘m lager zou plaatsen dan zou m’n buik ingedrukt worden. Beide niet fijn.
Op de rechterfoto heb ik het nog geprobeerd met de ritssluiting open zodat er geen druk op mijn borsten en ribben is. De druk is inderdaad weggevallen maar de schouderbanden schuiven hierdoor ook gemakkelijk van m’n schouders af.

Wanneer de flap opengevouwen is, is het rugpand voor een peuter erg kort. Als hij in slaap valt heeft hij geen steun achter zijn schouders of in zijn nek. Als de flap helemaal dicht zit met de klittenband geeft het wel genoeg steun.

De zit is niet zo breed voor een peuter. De benen worden niet van knie tot knie ondersteund, een van de vereisten voor veilig dragen. Maar de steun is wel voldoende om zijn knieëen hoog genoeg te houden zodat het comfortabel voor hem is om zo te zitten.

Al met al vind ik de Minimonkey baby carrier alleen een veilige ergonomische draagzak als de baby op de buik gedragen wordt met zijn gezicht naar de dragende persoon toe en de voetjes buiten de draagzak. Maar dit kan alleen voor baby’s die groot genoeg zijn om comfortabel zonder plooien in de brede zit te kunnen zitten. De stof is zacht en voelt comfortabel aan.
De mogelijkheid om een baby met zijn voeten binnenin en met zijn gezicht naar voren te dragen raad ik als gecertificeerd draagconsulent sterk af.
Het rugdragen met een Minimonkey baby carrier vind ik uitermate oncomfortabel voor vrouwen. Ik kan me voorstellen dat het voor mannen niet vervelend is om de schouderbanden recht over hun borst te hebben lopen.
Voor het rugdragen van peuters vind ik de Minimonkey baby carrier niet zo geschikt voor de peuter omdat zijn benen niet van knie tot knie ondersteund worden. Maar onveilig is het niet.

Een goede ergonomische draagzak voor peuters en kleuters vind ik een Toddler of Pre-school Wompat of een Toddler of Pre-school Rose & Rebellion. Deze draagzakken hebben een mooie brede zit en een fijn hoog rugpand. De Wompat heeft er een capuchon bij en de Rose & Rebellion heeft er een los slaapkapje bij.

You may also like...

10 Comments

 1. marie says:

  Ha Cathelijne,
  je schrijft: ik raad de mini-monkey sterk af. Maar ik krijg erg last van mijn rug met al die draagdoeken met een hoge rugband, en dit is de enige die ik kan vinden met zo’n lage ondersteuning (ik heb iig de maduca, ergobaby, storchenwiege en Tula geprobeerd). Mijn kind is 65 cm en ik wil m uiteraard belly2belly dragen met de voetjes naar buiten. Heb je nog andere aanbevelingen?
  Dank en groet, Marie

  1. Cathelijne says:

   Ik ben niet meer actief als draagconsulent. Ik wil ja aanraden om advies te vragen aan een draagconsulent van de VDC. Die vind je hier.

 2. Margreet says:

  Hoi Cathelijne,

  Voor onze dochter van 15 maanden en 13 kilo zijn wij op zoek naar een rugdrager. Dit vinden we erg lastig omdat ik last heb van scoliose, mijn ruggengraat loopt hierdoor in een lichte S-vorm. Het comfort van het dragen is voor mij dus ontzettend belangrijk. We zitten nu te twijfelen tussen de tula toddler en de rose & rebellion draagzak.
  Mijn vraag is welke van deze 2 rugdragers jij zou adviseren, of heb je misschien nog een andere tip voor ons?

  Alvast bedankt!

  1. Cathelijne says:

   Ik ben niet meer actief als draagconsulent. Ik wil ja aanraden om advies te vragen aan een draagconsulent van de VDC. Die vind je hier.

 3. Lies says:

  Dag Cathelijne,
  Bedankt voor je uitgebreide review. Je antwoord op de vraag van Floortje vind ik alleen wel een beetje verwarrend. Want in de review schrijf je: Al met al vind ik de Minimonkey baby carrier een veilige ergonomische draagzak als de baby op de buik gedragen wordt met zijn gezicht naar de dragende persoon toe en de voetjes buiten de draagzak.
  Is ie nu veilig of toch niet? En waarom dan wel/niet?
  Bedankt alvast voor je antwoord.

  1. Cathelijne says:

   Dag Lies,

   Ik raad ‘m af. Alleen als de baby op je buik gedragen wordt met zijn/haar buik naar je toe en de voetjes erbuiten vind ik ‘m ergonomisch verantwoord. In alle andere gevallen niet.

   Ik zal het woord “alleen” in de review toevoegen. Dat maakt het wellicht duidelijker.

 4. Diana says:

  Hoi Cathelijne,

  Wat zijn jouw ervaringen met de amazonas smart carrier?
  Wij overwegen deze aan te schaffen met de tweede op komst. We zijn beide vrij lang, dus kindje zal ook wederom geen kleintje zijn ;-). We zijn op zoek naar een gebruiksvriendelijke comfortabele ergonomische draagzak, dus liever niet knopen. Ik heb je recensies met veel interesse gelezen en daar al veel aandachtspunten en tips uit kunnen halen. Ben dus benieuwd naar jouw deskundige mening over de amazonas smart carrier.

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Groetjes Diana

  1. Cathelijne says:

   Hoi Diana,

   De Amazonas Smart Carrier is een goeie ergonomische draagzak. Ik heb er geen ervaring mee hoe de pasvorm is voor de dragende persoon. Dat zul je zelf het beste kunnen uitproberen.

   groetjes, Cathelijne

 5. Floortje says:

  Beste Cathelijne,
  Eind 2014 verwacht ik mijn tweede kindje. Om mijn ‘handen vrij te hebben’, ben ik op zoek naar een draagzak/carrier. Een draagdoek heb ik al in diverse varianten, maar ook voor gebruik door oppas(oma’s) kijk ik uit naar een carrier, die ergonomisch verantwoord is en eenvoudig in gebruik. De minimonkey raad jij af, zo lees is? En welk type raad jij aan? Zie uit naar je reactie en dank alvast!
  Mvgr
  Floortje

  1. Cathelijne says:

   Beste Floortje,

   Minimonkey raad ik inderdaad sterk af. Die is niet ergnomisch en ook niet veilig. Draagzakken die ergonomisch zijn en veilig voor je kind om ingedragen te worden zijn o.a.: Manduca, Bondolino, Wompat, ErgoBaby, Marsupi, Boba, Rose & Rebellion, Connecta, Tula, Boba, Storchenwiege Carrier, of een MeiTai.

   groet, Cathelijne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.