recepten

Royal Persian lamb

Tijdens mijn studentijd aan mode-academie Charles Montaigne, liep ik stage bij Fashion Forecasting Agency IN.D.EX in de Londense Docklands. Daar heb ik een paar maanden gewoond. In Londen zijn restaurants te vinden met de meest uiteenlopende keukens. Met een Iranese kennis ging ik weleens Perzisch eten. Genoeg keuze daar.

Afgelopen week tipte @spems mij het recept voor Royal Persian lamb. Ik heb het wat aangepast. Ik bak graag in kokosolie dus dat heb ik gebruikt in plaats van gewone plantaardige olie zoals in het originele recept stond. De room heb ik vervangen door volle yoghurt. Ik had geen room in huis en ik heb wel altijd yoghurt. Bovendien is yoghurt een belangrijk ingrediënt in de Perzische keuken dus dat vind ik er wel bij passen.

De meeste hoeveelheden heb ik gehalveerd, behalve de ingrediënten voor de amandelpasta. De hele kardemom en kruidnagel heb ik vervangen door de gemalen versie. Het was namelijk niet zo lekker om in vijf happen, vier keer op een kardemompeul te kauwen.

Lamsvlees van Nederlandse afkomst koop ik bij de Turkse of Marokkaanse slager. Het is vlees van wat oudere lammetjes dan het lamsvlees dat je meestal als lamskoteletjes in de supermarkt koopt. Hierdoor is het lamsvlees van de Turkse of Marokkaanse slager wat sterker van smaak. Heerlijk in deze kruidige en romige koninklijke Perzische curry.

8 teentjes knoflook, geschild
een stukje gemberwortel van 2,5 cm, geschild en in stukjes
50 g ontvelde amandelen
4 eetl. kokosolie
500 g lamsschouder zonder bot, in blokjes van 2,5 cm gesneden
2 theel. gemalen kardemom
1/2 theel. kruidnagelpoeder
een stukje kaneel van 3 cm lang
1 grote ui, fijngesneden
1/2 theel. korianderpoeder
1 theel. komijnpoeder
1 theel. grijs zeezout
150 ml volle yoghurt
1/2 theel. garam masala

Verwarm de oven voor op 180˚C.

Doe de knoflook, gember en amandelen met 8 eetlepels water in de blender of het bakje van de staafmixer. Maal alles fijn totdat er een pasta ontstaat.

Verhit de kokosolie in een braadpan die ook geschikt is voor in de oven. Let op dat je er ook een deksel bij nodig hebt die in de oven kan. Haal eventueel de knop van de deksel af als deze niet geschikt zou zijn voor in de oven.

Doe zoveel van het vlees in de pan, zodat de bodem net bedekt is. Bak het vlees aan alle kanten bruin. Schep het vlees uit de pan en bewaar het in een kom. Bak de rest van het vlees eventueel in verschillende porties op dezelfde manier.

Haal al het vlees uit de pan en voeg de kardemom, kruidnagel en kaneel toe aan de hete olie. Roer even en voeg de uien toe. Roerbak de uien totdat ze net bruin zijn.

Zet het vuur wat lager en voeg de amandelpasta toe. Roerbak even zodat de pasta ook een beetje bruin kan worden.

Voeg het vlees toe. Doe ook het vleesvocht erbij dat er uit is gelopen. Voeg de yoghurt en 100 ml. water toe. Laat de curryschotel aan de kook komen.

Doe de deksel op de pan en zet de pan in de oven. Laat de curryschotel minimaal 1,5 uur in de oven staan totdat het vlees zacht geworden is. Roer af en toe tijdens deze 1,5 uur. En voeg eventueel een beetje water toe als de saus te droog dreigt te worden.

Strooi voor het serveren wat garam masala over de curryschotel. In de Perzische keuken wordt veel rijst gegeten. De rijst wordt op een speciale manier klaargemaakt. Van mijn Perzische kennis heb ik toendertijd een Perzische rijstkoker gekregen. Daarmee kan ik gemakkelijk de rijst koken met water, grijs zeezout, saffraan en roomboter. Het lekker knapperige korstje, tah-dig, vormt zich vanzelf.
Je kunt de curry ook eten met lavash (traditioneel platbrood).

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.