recepten

Thaise pompoensoep

In een handomdraai maak je van een gewone pompoensoep een Thaise pompoensoep. Met gele currypasta, kokosmelk, Thaise basilicum, vissaus en tamarinde. Dit zijn een aantal basisingrediënten die veel in de Thaise keuken gebruikt worden. Deze ingrediënten zijn bij de toko en soms ook bij enkele supermarkten te koop. Behalve verse Thaise basilicum. Die is wat moeilijker te krijgen. Ik koop verse Thaise basilicum bij toko Gembira in Almere Stad of bij toko Dun Yong aan de Stormsteeg in Amsterdam. De Stormsteeg ligt tussen de Gelderse kade en de Zeedijk. Jawel, een toko die een hele steeg beslaat. En in totaal 6 verdiepingen. Ik loop er met mijn boodschappenwagentje altijd minimaal een uur rond.
Thuis pluk ik de blaadjes van de takken af en vries ze als hele blaadjes in. Zo heb ik altijd een vers voorraadje.

Thaise pompoensoep

1 pompoen (750 g – 1 kg), geschild, ontpit en in blokjes
2 zoete bataten, geschild en in blokjes
2 uien, in grove stukken
3 teentjes knoflook, fijngesneden
2 rode paprika’s, in grove stukken
1 theel. gele currypasta
400 ml kokosmelk

2 eetl. kokosolie
2 theel. kurkuma
12 blaadjes verse Thaise basilicum
2 eetl. vissaus (2 theel. zout als je een vegetarische versie wilt maken)
2 flinke eetl. tamarinde
1 theel. zout

Verhit de kokosolie in een grote soeppan. Roerbak de gele currypasta met de kurkuma een 2 minuten totdat de geuren van de currypasta vrij komen.

Roerbak de ui, de knoflook en de parpika nog een paar minuutjes mee totdat de groentes wat zachter zijn geworden.

Doe de pompoen en de bataat in de pan erbij en vul de pan bij met water totdat de groentes net onder staan. doe de vissaus, de tamarinde en het zout erbij en roer nog even door. Doe de deksel op de pan en laat de groentes 30 tot 45 minuten op een vlamverdeler zachtjes pruttelen.

Prik met een vork in de bataat en de pompoen om te voelen of ze gaar zijn. Zet het vuur uit, doe de blaadjes Thaise basilicum erbij en pureer de soep met een staafmixer fijn. Proef of er nog wat zout nodig is en server heet. Ook lekker de volgende dag om opnieuw op te warmen.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.