recepten

Turkse gehakballetjes in tomatensaus

 

Door de toevoeging van köfte baharati krijgen de eenvoudige gehaktballetjes in tomatensaus een lekker gekruid Turks tintje. Haydari erbij maakt het helemaal Turks.

Turkse gehakballetjes in tomatensaus

500 g rundergehakt
1 ei
2 eetl. paneermeel
1 eetl. köfte baharati
8 g fijn grijs zeezout
1 rode paprika, in stukjes
1 ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijngesneden
500 g tomaten, in stukjes
400 ml passata
1 theel. köfte baharati
2 eetl. olijfolie
2 eetl. roomboter
zout en peper

Meng het ei, de paneermeel, de köfte baharati en 8 g fijn grijs zeezout met een vork door het gehakt. Zorg ervoor dat het gehakt koud blijft, liefst onder de 15°C. Anders loopt het vet er tijdens het bakken uit en dan worden ze droog.

Rol met je hand balletjes van het gekruide gehakt. Als het gehakt aan je handen plakt, kun je je handen wat nat maken met koud water als je de balletjes rolt. Leg de balletjes op een bord. Zet het bord in de koelkast totdat je de balletjes gaat bakken.

Verwarm de olijfolie in een braadpan op matig hoog vuur en bak de paprika met de ui en de knoflook een paar minuten totdat de ui glazig is. Bak de tomaten een paar minuten mee en voeg dan de passata met een theelepel köfte baharati, wat zout en peper toe. Laat de saus aan de kook komen en zet het vuur dan laag. Doe de deksel op de pan en laat de saus zo een half uurtje zachtjes pruttelen.

Terwijl de saus nog napruttelt, wat langer dan een half uur is ook prima, ga je de gehaktballetjes bakken. Laat de roomboter in een koekenpan smelten. Laat de gehaktballetjes erin rollen en bak ze op matig vuur. Keer ze regelmatig.

Na 10 minuten kun je een gehaktballetje doorsnijden om te kijken of ze gaar zijn. Als ze gaar zijn, doe ze dan bij de warme saus. Serveer ze met couscous of gebakken aardappeltjes en met wat groene groentes of een salade.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.