recepten

zuurkoolschotel met spekjes

Gemakkelijke en low budget, deze zuurkoolschotel. Oh en heerlijk romig en zacht van smaak!

Je kunt de schotel de avond van te voren klaar zetten en in de koelkast bewaren. Haal de schotel een twee uur voor het opdienen uit de koelkast. Laat ‘m een beetje op kamertemperatuur komen zodat-ie koud in de oven gezet niet kapot springt.

Ik kon er geen foto van maken toen de schotel net uit de oven kwam. Het grootste deel ging meteen op. Dus deze is van de volgende dag van wat er nog over was.

zuurkoolschotel met spekjes

500 g vastkokende aardappelen, grof geraspt (ik gebruik Extra Coarse Grater van Microplane)
500 g zuurkool
1 kleine ui, fijngesneden
500 ml ongeklopte slagroom
200 g gerookte spekblokjes

peper en zout
roomboter

Verwarm de oven voor op 180˚C.

Roer de geraspte aardappel, de zuurkool, de ui en wat peper en zout door elkaar. Gebruik een vork zodat je de zuurkool een beetje ‘uit elkaar kunt plukken’. Verdeel het zuurkoolmengsel over een ovenschaal. Giet de slagroom erover heen. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet de schaal in de voorverwarmde oven.

Zet de wekker op 30 minuten. Als de 30 minuten voorbij zijn haal je de folie van de ovenschotel en laat je de bovenkant een beetje bruin worden (die van mij was iets te hard gegaan eigenlijk). Geef hiervoor 15 minuten. Bak ondertussen de spekjes in een beetje roomboter in een koekenpan.

Als de ovenschotel 45 minuten in de oven heeft gezeten, proef dan een klein beetje of met name de aardappel gaar is. Als het nog niet gaar is, zet ‘m dan met de folie nog eens 10 minuten in de oven. Als de aardappel gaar is, verdeel dan de spekjes met het vet over de schotel.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.