recepten

auberginestoofpotje

Eindelijk heb ik de eerste twee courgettes kunnen oogsten uit de tuin. En het is al begin augustus. Nu gaat het dan ook hard met de courgettes en zal ik elke week een paar kunnen oogsten. Deze eerste courgette is nog niet zo’n grote. Bovendien vind ik de kleintjes een stuk lekkerder dan het formaat dat in de supermarkt verkocht wordt. Vandaar dat het aandeel courgette in dit gerecht niet zo groot is.

aubergine stoofpotje

2 uien, fijngesneden
1 groene paprika, in stukjes gesneden
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 courgette, in de lengte doormidden en dan in plakjes gesneden
2 aubergines, in strepen half geschild en in kleine blokjes gesneden
400 g tomaten
olijfolie
peper en zout

Snij de tomaten door midden en haal het steeltje en het harde stukje eruit. Maal de tomaten fijn in een keukenmachine, in een blender, met de staafmixer of in het bakje dat meestal bij de staafmixer komt.

Verwarm de olijfolie in een braadpan. Bak de uien een paar minuten op halfhoog vuur totdat de uien glazig zijn. Doe de paprika erbij en bak deze een minuutje mee.

Doe de knoflook, de courgette en de aubergines in de pan erbij. Bak alles op halfhoog vuur al roerend een paar minuten totdat alles goed warm is.

Doe de gepureerde tomaten erbij en wat peper en zout. Laat het stoofpotje met de deksel op de pan een uurtje op heel zacht vuur op een sudderplaatje staan. Roer af en toe.

Proef of het stoofpotje nog wat zout of peper nodig heeft.

Dit stoofpotje aten we met merguez (Marokkaanse worstjes), met lavash (traditioneel Perzisch platbrood) en tzatziki. Ook als je het afgekoeld eet, zoals Yoğurtlu Patlıcan, is het erg lekker.

You may also like...

2 Comments

  1. Ha Cathelijne, je eten is langzaam aan ons gezin aan het veroveren. Ik heb gisteren dit stoofpotje gemaakt, maar met gehakt van een zeer goede boerderij en het was het lekkerste ooit volgens mijn lief. Ik hoop dat je kookboek er ooit komt ;-)

    1. Cathelijne says:

      Dank je Gabriëlle, wat leuk om te lezen. Goed idee om er eens gehakt doorheen te doen.
      Enne, dat kookboek, tja, daar ga ik eerst voor sparen om het te laten drukken. Ideëen heb ik genoeg voor een boek!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.