recepten

desem spelt kaneelkoek

Een paar jaar lang heb ik al een mooi zwaar bakblik met prachtige bloemenvormpjes in de la met bakvormen liggen. Ik heb het blik misschien drie keer gebruikt met een recept voor muffins. En die bleven ontzettend erin vastplakken. Ook nadat ik de vorm ingevet had met boter en bestoven met bloem. Het hielp niet. Ik heb ook eens een keer minibroodjes erin proberen te maken. Dat werden keiharde kogels.

Vandaag heb ik met succes een bakrecept gemaakt. Helemaal uit m’n hoofd. Zonder dat ik een basisrecept opzocht om aan te passen. En ik ben best trots op mezelf dat ik het lekker vindt. Mijn gezin ook. En de buren ook. Dan zal de rest het ook wel lekker vinden, toch?

Ik was van plan een cake-achtig beslag te maken. Zo zag het beslag er op zich ook uit. Maar de koekje zijn eigenlijk een soort mini-kruidkoeken geworden. De volgende keer is het ook lekker om wat te variëren met andere specerijen. Misschien wat anijs of speculaaskruiden of chai masala erin doen.

desem kaneelkoek

140 g speltbloem
120 g zuurdesemstarter
3 flinke theel. gemalen kaneel
2 theel. bakpoeder
3 eieren
30 g volle yoghurt
30 g gesmolten en afgekoelde roomboter
130 g vloeibare honing
30 g palmsuiker
snufje zout
wat extra roomboter om de bakplaat mee in te vetten

Verwarm de oven voor op 180˚C.

Klop alle ingrediënten met een garde door elkaar totdat het beslag glad is.

Vet een vorm voor minimuffins in met roomboter. Schep wat van het beslag in de vormpjes, zodat de vormpjes voor maximaal 3/4 gevuld zijn.

Bak de kaneelkoek in 10 minuten gaar. Laat de kaneelkoek in de vorm een paar minuten afkoelen. Haal de koeken uit de vorm en laat ze op een rooster verder afkoelen.

You may also like...

2 Comments

  1. Anke says:

    Wauw wat een mooie koekjes!
    Vraagje, waarom gebruik je een zuurdesemstarter en bakpoeder? Ik ben nog niet zo thuis in het gebruik van de starter.

    1. Cathelijne says:

      De zuurdesemstarter zit erin omdat ik het lekker vind dat-ie een extra smaak aan de koek geeft. Daarnaast had ik een behoorlijk volle pot zuurdesemstarter en ik vind het altijd zonde om eten weg te gooien. Dus zo kon ik ‘m toch nog gebruiken. Omdat het beslag geen tijd krijgt om te rijzen heb ik er als rijsmiddel bakpoeder in gedaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.