recepten

gallo pinto

Het nationale ontbijt in Costa Rica. Als je nooit in Costa Rica bent geweest en je ziet de foto van Gallo Pinto, dan denk je misschien: “mwah, lijkt me niet veel aan”. Als je er wel bent geweest dan is de kans heel erg klein dat je dit niet gegeten hebt. En dan kun je je wellicht voorstellen dat het voor veel mensen een heerlijk ontbijt kan zijn. Ik genoot er vele ochtenden van. Een goeie bodem voor de start van de dag. Klaargemaakt door Xenia, de Tica waar ik bij logeerde.

In Costa Rica wordt dit gerecht geserveerd met Salsa Lizano. Het is een bruine saus die gemaakt is van verschillende groentes en specerijen. Salsa Lizano is niet gemakkelijk verkrijgbaar buiten Costa Rica of de Verenigde Staten. Je zou het zelf kunnen maken. Dat ga ik misschien nog wel een keer doen. Voor het gemak kies ik in dit recept voor Worcestershire sauce. Een ingrediƫnt dat ik in verschillende recepten terug zie komen.

Ik maak de Gallo Pinto in de slowcooker. Je kunt ook de bonen en de rijst apart gaar maken en in de koelkast bewaren tot de volgende ochtend. Dan bak je eerst de paprika, de ui en de knoflook. Vervolgens warm je de bonen en de rijst met de koriander nog even mee op. Breng het op smaak met zout, peper en Worcestershire sauce. We aten het heel rebels als avondmaaltijd.

gallo pinto

300 g gedroogde zwarte bonen of 650 gram gare zwarte bonen incl. kookvocht
350 gram rijst
4 eetl. Worcestershire sauce

1 gele of rode paprika, in kleine stukjes gesneden
1 ui, in kleine stukjes gesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
8-10 takjes verse koriander, fijngehakt
50 g roomboter
2 theel. grijs zeezout
vers gemalen peper

Laat de bonen 24 uur weken in een pan waar de bonen ruim onder water staan. Giet de bonen tussendoor eventueel een paar keer af en ververs het water.

Doe schoon water bij de bonen. Zoveel dat de bonen net onder water staan. Kook de bonen heel zachtjes op een vlamverdeler in 2-3 uur zacht en gaar. Laat de bonen afkoelen. Zet ze tot gebruik in de koelkast.

Was de rijst een paar keer met water. Hierdoor spoel je een deel van het zetmeel weg zodat de rijst mooi droog blijft tijdens het koken en niet gaat plakken. Ik vind het het gemakkelijkste om de rijst in een zeef te doen boven een kom en daar water in te laten lopen. Schudt even met de zeef in het water en ververs het water een paar keer. Laat de rijst in het laatste spoelwater een uur wellen.

Giet de rijst af. Doe de bonen in de slowcooker en schenk de Worcestershire sauce erover. Verdeel de rijst over de bonen. Zet de slowcooker aan.

Bak ondertussen in een koekenpan de paprika, de ui en de knoflook in 10 minuten gaar in de roomboter. Roer af en toe. Doe halverwege de baktijd het zout en de peper erbij.

Voeg de groentes met het bakvet in de slowcooker toe aan de rijst en de bonen. Roer alles voorzichtig door elkaar. Zet de slowcooker op high. Na ongeveer 3 uur is de gallo pinto klaar. Roer de fijngehakte koriander erdoor en serveer meteen.

We aten de Gallo Pinto met roerei, een paar stukken avocado en een komkommersalade. In Costa Rica wordt er meestal gebakken (roer)ei bij gegeven en platanos fritos (gefrituurde bakbanaan), bestrooid met een beetje zout.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.