recepten

Javaanse salade

Een gado gado-achtige salade. ‘Gado’ betekent in bahasa Indonesia ‘groente’. Als je meervoud er van wilt maken zeg je het woord twee keer. Dus gado gado betekent ‘groentes’. In dit geval ‘gemengde groentes’.

Deze salade heb ik gemaakt, geïnspireerd door het recept van de Javaanse salade uit het boek De authentieke Indische keuken. De ingrediënten heb ik hier en daar een klein beetje aangepast. Ik had bijvoorbeeld geen sambal trassi in de koelkast staan, maar wel sambal oelek en losse trassi. En de gefrituurde sjalotjes heb ik in een potje bij de toko gekocht, ik heb ze nu niet zelf gemaakt.

De groentes, behalve de komkommer, worden kort geblancheerd en houden daardoor hun mooie groene kleur. De Chinese kool wordt door het kort verhitten zelfs wat zoeter van smaak. En alles blijft lekker knapperig.

Javaanse salade

voor de salade:
een halve komkommer, in de lengte doormidden gesneden, ontpit en in partjes gesneden

2 hardgekookte eieren, elk in 4 parten gesneden
een halve Chinese kool, in grove stukken gesneden

150 g katjang pandjang (kouseband), in stukken van 5 cm gesneden
100 g doperwtjes, vers of uit de vriezer
2 eetl. gefrituurde sjalotjes of uitjes

voor de dressing:
1 hardgekookt ei
1 theel. sambal oelek
1/4 theel. trassi
2 eetl. azijn
1 eel. gula djawa (Javaanse palmsuiker)

Zet een grote pan met gezout water op het vuur en laat het water aan de kook komen. Zet ook een grote kom met ijskoud water klaar. Het beste is als je er een paar ijsblokjes in kunt doen.

Verdeel de stukjes komkommer over een groot plat bord of een serveerschaal.

Leg een deel van de Chinese kool in een zeef en dompel deze 1 minuutje onder in het kokende water. Laat de kool in de zeef en dompel deze nu 10 tellen onder in het ijswater. Laat de kool uitlekken en verdeel de kool over het bord. Doe zo de rest van de kool. Daarna blancheer je op dezelfde manier de kouseband en de doperwtjes. Verdeel alles over het bord. Ik maakte een berg van van de groentes zodat de dressing op het topje kan.

Maak de dressing door het ei te prakken met een vork. Duw de trassi en de palmsuiker in een vijzel fijn tot poeder. Voeg de sambal en het geprakte ei toe. Maak alles nog wat fijner in de vijzel. Roer er de azijn doorheen. Verdeel de dressing over de salade en strooi er de gefrituurde sjalotjes overheen. Serveer meteen.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.