recepten

Marokkaanse kip met citroen en olijven

Deze stond al een tijdje op mijn lijst om eens te maken. Ik had al ingemaakte citroenen in een pot in de voorraadkast staan. Een echte klassieker uit Marrakesh. Ik heb kippenvleugeltjes gebruikt. In totaal waren dat er 12. De kip kun je lekker kluiven en de kruidige saus mengt heerlijk met couscous. Of neem lekker wat Marokkaanse brood om de saus mee op te deppen.

Marokkaanse kip met citroen

800 g kippenvleugeltjes
2 uien, grof gesneden
400 g wortel, in schuine plakken gesneden
sap van 1 citroen
3 teentjes knoflook, fijngesneden
mespuntje saffraandraadjes
2 theel. gemalen gember
1 theel. gemalen zwarte peper
1 kaneelstokje
150 g groene olijven
2 theel. grijs zeezout
5 eetl. olijfolie
700 ml water
1 bosje verse koriander, fijngehakt
1 ingemaakte citroen, in reepjes gesneden

Marokkaanse kip met citroen

Maak eerst de marinade. Meng 1 eetlepel olijfolie met de citroensap, de helft van de koriander, de saffraandraadjes, de gemalen gember, de peper en het zout. Bestrijk de vleugeltjes met de marinade en zet ze afgedekt een uur in de koelkast.

Haal de kippenvleugeltjes uit de koelkast. Verwarm de rest van de olijfolie in de tajine op matig vuur. Bak de uien een paar minuten zachtjes in de olijfolie. Doe de wortel erbij en bak nog een paar minuten totdat de uien glazig zien.

Leg de kippenvleugeltjes op de wortel. Verdeel de olijven erover en steek een kaneelstokje in het midden in de tajine. Schenk het water erbij zodat de kippenvleugeltjes voor de helft onder staan.

Laat het water aan de kook komen. Verplaats de tajine naar de kleinste pit van je fornuis, waar je eerst een vlamverdeler op legt. Laat de tajine 2 uur met de deksel erop heel zachtjes bubbelen.

Roer de citroenreepjes door de tajine en warm ze nog een paar minuten mee. Bestrooi de tajine met de verse koriander.

You may also like...

3 Comments

  1. […] En zo kan ik nog wel even doorgaan, stil zitten zal er voor Cathelijne niet bij zijn! Maar nu naar het recept, wat echt heerlijk was. Helaas kon ik niet aan alle ingrediënten komen, dus heb ik het verplicht […]

  2. Voor de foodblogswap van maart mocht ik iets koken van Cathelijne. En dit is het geworden! Ik heb bewust gekozen voor dit recept omdat ik eigenlijk nog nooit marokkaans had gekookt en ik moet je zeggen het was heerlijk! Super zachte kip en een smaak die geheel nieuw voor mij was! Dankjewel voor dit mooie recept Cathelijne!

    Mijn variant op haar recept staat hier; http://foodiemarjan.nl/2015/03/31/foodblogswap-marokkaanse-kip/

  3. […] En zo kan ik nog wel even doorgaan, stil zitten zal er voor Cathelijne niet bij zijn! Maar nu naar het recept, wat echt heerlijk was. Helaas kon ik niet aan alle ingrediënten komen, dus heb ik het verplicht […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.