recepten

naan, Indiaas platbrood

Dit is een druppelvormig typisch Indiaas brood. Voor bij een Indiase curry. Of bij de butter chicken. Of gewoon als lunch. Met een ei en raita. Ook lekker met knoflookboter erop. En verse koriander.

Traditioneel wordt naan in een tandoori oven gebakken. Dat is een kleioven met houtskool. De oven is in de vorm van een grote pot gemaakt. Het deeg wordt tegen de binnenkant van de pot ‘geplakt’ en bakt zo in een paar minuten gaar. Ik heb geen tandoori oven. Ook geen houtskooloven. Maar ik heb wel een gietijzeren ronde plaat voor in de oven. Het is eigenlijk een roti-plaat. Ik gebruik ‘m om pizza’s op te bakken. Hij kan niet kapot vallen zoals een pizzasteen. Je kunt ‘m wel heel heet maken. En deze plaat is dus ook heel geschikt om naan op te bakken.

dal met spinazie

150 ml lauwwarm water
4 g gedroogde gist
260 g bloem
60 g ghee of kokosolie
1 theel. zout
2 eetl. volle yoghurt

Los het gist in het water op. Laat het gistwater een paar minuten staan totdat er bellen aan de oppervlakte verschijnen. Dan weet je dat het gist actief is en klaar voor gebruik.

Zeef de bloem met het zout boven een kom. Doe de helft van de ghee, de yoghurt en het gistwater bij de bloem. Kneed het zo’n 10 minuten tot een rekbaar deeg. Het deeg zal misschien nog wat plakkerig zijn, maar dat is niet erg. Beter dan dat het te droog wordt.

Vet een kom in met wat ghee of kokosolie. Leg de deegbal in de kom en dek de kom af met een vochtige theedoek. Laat het deeg minimaal 1,5 uur rijzen op een warme plek totdat het in volume verdubbeld is.

Verwarm de oven, met de pizzaplaat erin, voor op 250˚C. Het duurt ongeveer een half uur voordat de pizzaplaat ook goed heet is.

Bestrooi je werkvlak met wat bloem. Haal de deegbal uit de kom en duw de deegbal met je handen plat. Verdeel het deeg in zes stukken. Duw met je vingers een deegstukje tot een rondje. Til ‘m op en laat het uitrekken tot een druppelvorm. Het is handwerk, dus het hoeft niet netjes.

Leg het gevormde deeg op de pizzaplaat. Als de plaat goed heet is zal het deeg niet blijven plakken. Doe de oven dicht. Na 2-3 minuten is de onderkant gekleurd en kun je het brood omdraaien. Bak de andere kant ook nog 2-3 minuten. Haal het brood uit de oven en kwast de bovenkant in met wat ghee. Hou de het gebakken brood warm onder een droge theedoek. Bak zo alle deegstukken. Serveer meteen.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.