recepten

niet-vieze worteltjestaart

Ken je die mop van het konijn en de worteltjestaart? Vies hè.
Nou, deze taart is niet vies hoor. Maar dat kun je misschien beter niet tegen iedereen zeggen als je een stukje tot de volgende dag wilt bewaren. En weet je, eigenlijk smaakt deze taart nog lekkerder als de specerijen een dag erop in hebben kunnen werken.

Deze worteltjestaart heeft veel smaak door de specerijen en is lekker vochtig. Elk hapje smelt in je mond zonder dat het klef is. Je kunt jezelf overtuigen dat dit een gezonde groentetaart is, maar uiteindelijk is het natuurlijk gewoon een heerlijke zoete taart. De wortels die erin zitten werken niet zozeer als smaakmaker maar als zoetmaker. Hoe zoeter je worteltjes zijn, hoe zoeter ook je taart wordt.

Het lekkerst is het als de wortels heel fijn geraspt zijn. In de oven zullen ze pas gaar worden. En hoe dunner, hoe gemakkelijker dat gaat. Dikke harde stukken ongare wortel zijn niet lekker in worteltjestaart.
Je kunt witte suiker gebruiken, maar ik vind de extra smaak van basterdsuiker en het vochtigheidsgehalte lekkerder voor cake.
De slagroom schepte ik uit de bovenkant van een fles rauwe melk. Mjam. Maar je kunt ook gewoon een bekertje ongeklopte slagroom kopen.

Je kunt je kinderen mee laten helpen met het afwegen van de diverse ingrediënten. Ik vind het altijd handig als die in kommetjes klaarstaan voordat we echt beginnen.

worteltjestaart

voor de taart:
200 gram lichtbruine basterdsuiker
200 gram roomboter of kokosolie, op kamertemperatuur
60 g. volle yoghurt
3 grote eieren
1 theel. vanillesuiker
250 g. zelfrijzend bakmeel
1 theel. dubbelkoolzure soda (baking soda)
4 theel. gemalen kaneel
1/2 theel. gemalen nootmuskaat
1/2 theel. zout
250 gram wortels, heel fijn geraspt
100 gram walnoten of pecannoten, grof gehakt
beetje roomboter en bloem om de vorm mee te bestuiven

voor het glazuur:
200 g roomkaas, op kamertemperatuur
100 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
100 g poedersuiker
2 eetl. ongeslagen slagroom
2 theel. vanillesuiker
snufje zout
een stuk of 20 hele walnoten of pecannoten

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Neem een ronde springvorm met doorsnede van 27 cm. Vet deze met roomboter in en bestuif met wat bloem.

Doe de roomboter met de basterdsuiker in een grote kom en klop met de handmixer alles goed door elkaar. Doe de yoghurt erbij en laat de handmixer nog een minuutje draaien. Voeg dan een voor een de eieren toe en klop met de handmixer verder. Zorg ervoor dat het ene ei eerst goed opgenomen is voordat je het volgende ei erbij doet. Doe op het laatst de vanillesuiker erbij.

In een andere kom meng je het zelfrijzend bakmeel met de dubbelkoolzure soda, de kaneel, de nootmuskaat en het zout. Daarna roer je met een spatel de droge ingrediënten door de natte ingrediënten. Doe dit kort. Het hoeft alleen door elkaar gemengd te zijn.

worteltjestaart

Vouw de geraspte wortel en de stukjes walnoot door het beslag. Schep het beslag in de voorgeprepareerde springvorm en zet het in de voorverwarmde oven. Zet de wekker op 30 minuten. Controleer dan met een satéprikker of deze er droog uitkomt als je ‘m in de taart prikt. Zo niet, laat de taart dan nog een paar minuten in de oven. Laat ‘m niet te lang in de oven want dan droogt de taart uit. Laat de taart helemaal afkoelen voordat je het glazuur erop doet.

Voor het glazuur mix je de roomkaas en de roomboter met de handmixer zo’n 4 minuten door elkaar totdat het een zacht romig geheel is geworden. Doe de slagroom, de vanillesuiker en het snufje zout erbij en mix nog twee minuten. Smeer het glazuur met een paletmes op de afgekoelde taart. Versier met walnoten of pecannoten.

Deze worteltjestaart blijft afgedekt in de koelkast tot 5 dagen goed.

Je kunt het beslag ook gebruiken om cupcakes van te maken. Verdeel het beslag dan over 12 cupcakevormpjes en bak ze 17 tot 18 minuten in de oven.

Dit recept is voor het eerst gepubliceerd op www.kiind.nl

 

You may also like...

3 Comments

  1. […] De kinderen waren allebei naar school, buurman Rob was naar het werk en ik had geen enkele afspraak. Dus ik deed wat iedere beroepsmoeder zou doen wanneer ze het huis voor zichzelf had: Ik zette mijn favoriete opera op. Hard! En ik ruimde de vaatwasser uit, ik draaide een was, ik kookte alvast rijst voor de nasi, ik bakte een worteltjestaart. […]

  2. […] tóch een klein beetje moe en acht keer natgeregend was, besloot ik mezelf op te vrolijken met een worteltjestaart. Die had ik zaterdag al een keer gebakken voor de straatbarbecue, en die was zo’n reusachtig […]

  3. Katrien says:

    Hij was super lekker!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.