recepten

pitabroodjes

Nou, ik ga ze nooit meer in de winkel kopen. Deze zijn wel heel erg gemakkelijk om zelf te maken. En nog veel lekkerder ook.

Ik heb de pitabroodjes op een rotiplaat in de oven gebakken. Het is een dikke gietijzeren plaat die ik een half uur in de oven op de hoogste stand (230˚C) heb voorverwarmd. Volgende week ga ik het proberen om de rotiplaat in een kampvuur voor te verwarmen en daar pitabroodjes op te bakken. Lijkt me dat dat ook moet lukken. Is veel lekkerder dan broodjes aan een stok boven het kampvuur. Die zijn altijd niet gaar. Of zwartgeblakerd. En het duurt nog eens heel lang voordat je ze gaar op kunt eten.

pitabroodjes
10 g gedroogde gist of 25 g verse gist
350 ml lauwwarm water
45 ml olijfolie
1 theel. fijn grijs zeezout
500 g tarwebloem

Los het gist op in het water. Laat het gistwater 10 minuten staan totdat het bubbelt. Dan weet je dat je gist actief is.

Roer in een grote kom het zout door de bloem. Maak een kuiltje in het midden en doe de olie in het kuiltje. Meng langzaam de olie met wat bloem. Doe er een scheutje gistwater bij en werk langzaam naar buiten toe. Voeg af en toe een scheutje gistwater toe. Kneed nog 5 min. door. Het deeg is vrij nat. Als het niet meer handelbaar is omdat het te nat is kun je er een beetje extra bloem bij doen. Het deeg is lang genoeg gekneed als het elastisch is en als je er lange draden ervan kunt trekken die niet meteen breken.

Smeer een grote kom in met een beetje olijfolie. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Dek de kom af met een stuk plastic folie of een vochtige schone theedoek. Laat het deeg 3 uur rijzen bij kamertemperatuur. Zorg ervoor dat het deeg niet op de tocht staat. Binnen 3 uur zal het deeg zich in volume bijna verdubbeld hebben. Dan is de eerste rijs klaar.

Duw de lucht uit het deeg. Bestrooi je werkvlak met wat bloem en laat het deeg uit de kom op je werkvlak rollen.

Verdeel het deeg in 12 stukken. Rol elk stuk met een deegroller tot een cirkel met een doorsnede van 10 cm. Leg een stuk plastic folie losjes over de cirkels heen en laat de deegcirkels nog een kwartier rusten.

Verwarm ondertussen de oven voor op 230˚C. Zet ook meteen een rotiplaat in de oven. Als je geen rotiplaat hebt, zet dan een gewone ovenplaat in de oven waar een stuk bakpapier op ligt.

Verplaats de pitabroodjes van je werkvlak naar de rotiplaat. Afhankelijk van de hoeveelheid pita’s en het formaat van je oven zul je ze in een paar porties tegelijk in de oven kunnen.

Bak de pita’s 4 minuten aan een kant. Ze zullen opbollen doordat de lucht uitzet die erin zit. De randen zullen nu licht gebruind zijn. Draai de pita’s om en bak de andere kant ook nog 2 minuten.

Laat de pitabroodjes tussen een theedoek afkoelen. Ze zullen tijdens het afkoelen weer in elkaar ploffen en ze worden wat zachter. Nu kun je ze gemakkelijk open maken en vullen met bijvoorbeeld kropsla met feta, gegrilde paprika, falafel, köfte of kikkererwten.

Deze pitabroodjes blijven een week goed in een afgesloten brooddoos. Of bewaar ze maximaal een maand in de vriezer in een luchtdichte zak.

You may also like...

1 Comment

  1. Katrien says:

    Ik heb ze al 2 keer gemaakt, de hele familie vindt ze heerlijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.