recepten

rauwe loempia’s

In Thailand at ik deze een paar keer als lunch of aan het eind van de middag als snack. Lekker fris, zacht, pittig en knapperig. Allerlei structuren en smaken kun je erin proeven.

Sweet basil is een van de vele soorten Thaise basilicum. Sweet basil heeft een lichte anijssmaak. Als je het niet kunt vinden kun je het eventueel vervangen door verse korianderblaadjes of je gebruikt geen kruid.

rauwe loempia's

loempia’s:
8 rijstpapieren loempiavellen
100 g dunne rijstnoedels
500 g worteltjes, julienne gesneden
1 komkommer, julienne gesneden
een handvol Thaise sweet basil, grof gehakt

dipsaus:
sap van 1 limoen
2 eetl. zoute sojasaus
2 eetl. gembersiroop
1 eetl. groen van lente-ui, in fijne ringen

Kook de rijstnoedels volgens de verpakking gaar. Giet de rijstnoedels af en laat ze een minuutje onder koud stromend water afkoelen.

Maak ondertussen de dipsaus. Klop de limoensap, de sojasaus en de gembersiroop goed door elkaar. Roer er de lente-ui doorheen. Bewaar de dipsaus tot gebruik in de koelkast.

Bereid je bord of serveerschaal voor. Bestrooi de bodem met wat gesneden wortel en komkommer. Dit voorkomt dat de loempia’s aan het bord vast gaan plakken.

Vul een wijde schaal met lauwwarm water. Leg de loempiavellen er een paar minuten in te weken. Let op, als je ze te lang erin laat liggen of je gebruikt heet water, heb je kans dat ze snel uit elkaar gaan vallen.

Haal een loempiavel uit het water, laat het een beetje uitdruppelen leg het vel plat op een werkvlak. Leg in het midden een langwerpig plukje noedels. Strooi er wat sweet basil op en leg er een paar stukjes wortel en komkommer op.

Vouw de loempia langs de lange kant van het plukje noedels dicht. Vouw nu de zijkanten naar het midden toen en rol de rest van de loempia weer langs de lange kant dicht. Leg de loempia op je bord.

Maak zo alle loempia’s. Als ze allemaal op het bord liggen snij je ze een keer door midden. Je kunt de loempia’s het beste meteen serveren. Als je ze wilt bewaren gaan ze gauw aan elkaar plakken. Serveer de loempia’s met de dipsaus. Die ook lekker is als dressing op een salade.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.