recepten

Rode bietjes uit Karnataka

In 2004 reis ik drieëneenhalve maand door India. Aan het eind van de eerste week wordt ik ziek. Zo ziek dat ik na vier dagen naar een kleine privé kliniek ga. Ik wordt opgenomen met een salmonella-infectie. De privé kliniek is de praktijk van een Indiase huisarts. Met twee kamers erbij voor als iemand langer moet blijven. Dit alles bevindt zich op de begane grond. Op de eerste verdieping woont hij met zijn vrouw. Zij kookt de maaltijden voor mij zodat ze zeker weten dat het eten dat ik krijg veilig is. Na twee dagen voornamelijk brood eten, maakt ze de eerste echte Indiase maaltijd voor me. Met rode bietjes. Een van de weinige dingen waar ik echt niet van hou. Voor het eerst in mijn leven smul ik van rode bietjes. Ik krijg haar recept. Thuis zal ik het regelmatig weer maken.

Gebruik hiervoor rauwe bietjes. Als de bietjes al gaargekookt zijn wordt het gauw een prutje. Voor de foto heb ik chioggia biet gebruikt. Van die mooie gestreepte. Maar ze worden bleker als je ze kookt. Als ik het weer ga maken met gewone rode biet maak ik wel een mooiere foto.

 

rode bietjes uit Karnataka

3 theel. mosterdzaadjes
1/2 theel. komijnzaad
2 teentjes knoflook, fijngesneden
3 curryblaadjes
400 g rode bieten, in kleine blokjes gesneden
1 theel. grijs zeezout
2 eetl. geraspte kokos
2 eetl. kokosolie
2 eetl. citroensap

Verhit de kokosolie in een diepe pan met dikke bodem. Doe de mosterdzaadjes in de olie. Zodra de mosterdzaadjes gaan springen kan het komijnzaad erbij. Roerbak een paar minuten totdat de geur van de komijn vrij komt. Voeg de knoflook toe en roerbak een minuutje mee.

Doe de curryblaadjes, de bietjes en het zout erbij. Warm het geheel even goed door. Voeg zoveel water toe dat de bietjes net niet onder water staan. Zet het vuur laag en laat de bietjes met de deksel op de pan in 20 minuten gaar worden.

Proef of de bietjes goed gaar zijn en of er nog zout nodig is. Voeg dat dan nu toe. Roer de geraspte kokos en de citroensap erdoor. Laat de bietjes afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het serveert.

You may also like...

1 Comment

  1. […] De originele recepten vind je hier. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.