recepten

Som Tam, Thaise groene papayasalade

20140210-200812.jpg

Mijn favoriete Thaise salade. Lekker fris van de limoensap en knapperig van de rauwe groentes. Heerlijk op een hete zomerdag. Met een beetje pit of met veel pit als je daarvan houdt. Deze salade wordt gemaakt met als basis reepjes rauwe onrijpe knapperige papaya die nog groen is. De papaya heeft weinig smaak, maar neemt de smaken van de overige ingrediënten in zich op. Groene papaya kun je meestal bij de Thaise toko krijgen. Soms kan de Indische of Chinese toko ook wel groene papaya leveren. Op voorraad of op bestelling. Je zou de papaya kunnen vervangen door rauwe wortel, al is het dan geen echte papayasalade meer.

In Thailand kocht ik een geribbelde dunschiller speciaal voor groene papaya. Deze schilt gemakkelijk lange reepjes. Je kunt ook de papaya in de lengte vlak naast elkaar insnijden en dan dunne plakjes eraf snijden.

Trassi, gedroogde garnaaltjes en palmsuiker heeft elke toko. Vaak wordt palmsuiker onder de Indonesische naam gula djawa verpakt. Neem dan de suikerkorrels, die laten zich gemakkelijker verwerken in dit recept dan de schijfjes palmsuiker. Ook natuurvoedingswinkels verkopen palmsuiker.

per persoon:
70 g groene papaya, in dunne reepjes
50 g wortel, in dunne reepjes
3-8 kleine verse chili’s, naar smaak
1 teentje knoflook
1 stuk kouseband, in stukjes van 2 cm
1 tomaat, in partjes
1 eetl. trassi of kleine gedroogde garnaaltjes
2 eetl. ongezouten, geroosterde pinda’s
2 eetl. verse limoensap
1 eetl. vissaus
1 eetl. palmsuiker

20140210-201032.jpg

Plet de chili’s en de knoflook een beetje in een grote (houten) vijzel. Doe de kouseband en de tomaat erbij en plet alles wat meer. Breng op smaak met de palmsuiker, de vissaus en de limoensap.

Doe de papya, de wortel en de trassi erbij en plet alles door elkaar terwijl je de ingrediënten tegelijkertijd met een lepel optilt. Leg de papayasalade op een bord en strooi er de pinda’s overheen. Serveer meteen.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.