recepten

spiraalbroodjes met serranoham en pecorino

Een paar aanpassingen aan dit recept en het blijven heerlijke en mooie broodjes. Het originele recept komt uit het boek Deeg, Eigentijdse broodvariaties van de Franse bakker Richard Bertinet. In het originele recept worden Parmezaanse kaas, pijnboompitten en parmaham gebruikt. Dat heb ik niet in huis. Ik heb wel Pecorino (pittige schapenkaas) en geschaafde amandelen in huis. Bij de supermarkt om de hoek kon ik geen parmaham krijgen. Wel serranoham. Daar passen de amandelen dan ook weer lekker bij vind ik. 

Door olijfolie aan het deeg toe te voegen wordt het lekker zacht en krijgt het extra smaak. Het liefst gebruik ik een olijfolie die licht en zacht van smaak is. Een olijfolie met een peperachtige nasmaak vind ik te sterk hiervoor.

spiraalbroodjes met serranoham en pecorino

voor het deeg:
500 g bloem
15 g verse gist
10 g zout
50 g olijfolie
320 g lauwwarm water

Los het gist op in het water. Laat het gistwater een paar minuten staan totdat er bubbels aan de oppervlakte verschijnen. Roer het zout door de bloem. Maak een kuiltje in de berg bloem en giet er het gistwater en de olijfolie in. Kneed het geheel tot een samenhangend deeg, ongeveer 10 minuten. Laat het deeg in een kom, afgedekt met een vochtige theedoek, op een warme plek op kamertemperatuur een uur rusten.

voor de vulling:
100 g pecorino, geraspt
100 g amandelen, geschaafd
2 eetl. olijfolie
12 plakjes serranoham
maismeel om te bestuiven

Bestrooi je werkvlak met een beetje maismeel. Neem het deeg uit de deegkom en leg het op je werkvlak. Duw in de hoeken en bij de randen het deeg tot een rechthoek van zo’n 30 x 40 cm. Klop met je vingertoppen zachtjes op het deegoppervlak. Bestrijk het deeg met behulp van een kwastje met wat olijfolie.

spiraalbroodjes met serranoham en pecorino

Meng de pecorinorasp en het amandelschaafsel voorzichtig door elkaar. Strooi de helft van dit mengsel over je deeglap. Verdeel de plakjes serranoham erover heen en bestrooi deze weer met de ander helft van het kaas-amandelmengsel.

Rol het deeg vanaf de langste kant op. De naad kun je ‘vastplakken’ door je vingertoppen een beetje nat te maken met water en de rand glad te strijken. De deegrol die nu ontstaan is snij je met een kartelmes in zo’n 12 plakjes. Leg deze plakjes op de snijkant op een bakplaat die bekleed is met bakpapier.

Dek de broodjes af met een vochtige theedoek. Laat de broodjes 45 minuten rijzen op een warme plek. Ze zijn dan bijna verdubbeld in volume. Verwarm ondertussen de oven voor op 250˚C.

Verwijder de theedoek en schuif de bakplaat in de oven. Zet de temperatuur terug naar 240˚C. Bak de broodjes in 12 tot 15 minuten goudbruin. Haal ze uit de oven en bestrijk ze met nog een beetje olijfolie.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.