recepten

winterse ovenschotel

Afgelopen week kregen we bij de bestelling van de Hofwebwinkel een heerlijk en praktisch kerstcadeau: de groente-ingrediënten voor een winterse ovenschotel.

Alle ingrediënten, behalve de knoflook, komen van het gemengd demeter akkerbouwbedrijf GAOS in Swifterbant. Lekker van dichtbij uit de Flevopolder. De afkorting GAOS staat voor geduldig, aandachtig, onbekommerd samenwerken.

In het originele recept wordt aangegeven dat je eventueel Mexicaanse kruiden kunt gebruiken. Ik heb cajun kruiden gebruikt. Provençaalse of Italiaanse kruiden zijn er ook heerlijk doorheen. Ik gebruik iets meer knoflook omdat ik daar zo van hou. De winterpeen die ik meestal gebruik, zijn de Rodelika penen. Dit is een wortelsoort met veel smaak en de wortels zijn lekker zoet. Ook heerlijk om rauw te eten.

winterse ovenschotel

500 g krieltjes, doormidden gesneden
1 kleine oranje pompoen, geschild, in kwarten gesneden, ontpit en in blokjes van 1,5 cm gesneden
500 g gele en rode uien, in ringen gesneden
500 g winterpeen, geschild en in schijfjes van 1/2 cm gesneden
4 tenen knoflook
2 eetl. cajun kruidenmix
olijfolie
vers gemalen peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Meng alle groentes, behalve de knoflook, in een ruime ovenschaal. Schenk er flink wat olijfolie overheen. Bestrooi de groentes met de kruidenmix, de peper en het zout en pers de knoflook erboven uit. Schep de ingrediënten nog een keer goed om.

Zet de ovenschaal 45 minuten in de oven. Serveer meteen. Wij eten deze ovenschotel met gebakken spekblokjes of gekruide varkens saucijzen.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.