recepten

zoet zandtaartdeeg

Pâte sablé (zandtaartdeeg) is wat luchtiger dan pâte brisée. Er zitten meer eieren en boter in waardoor pâte sablé wat kruimeliger is. Pâte brisée is droger en steviger.

Het is belangrijk dat de bloem, de eieren, de suiker en het zout snel gemengd en luchtig worden. Zorg ervoor dat de roomboter zacht is voordat je begint.

Dit zandtaartdeeg is een goeie basis om bijvoorbeeld een taart mee te maken die je na het bakken vult met vers fruit. Of roomkaas met een laagje fruit. Of die je voor het bakken vult met een mengsel van ei met noten, suiker en room voor een notentaartje.

PateSable_001

250 g bloem
1 ei
1/4 theel. zout
90 g fijne witte suiker
120 g zachte roomboter

Zeef de bloem in een kom en roer de eieren en het zout erdoorheen. Doe de suiker erbij en meng alles goed.

Klop in een andere kom de zachte roomboter romig. Schep de roomboter door het eiermengsel en kneed alles kort goed door elkaar. Als het deeg aan de kom blijft plakken kun je een beetje bloem op het deeg stuiven.

Strooi een beetje bloem op het aanrecht. Leg de deegbal erop en druk de bal plat met de muis van je hand. Als er nog klontjes in de deegbal zitten kun je ze er op deze manier uitdrukken.

Wikkel de deegbal in plastic folie en leg de deegbal minimaal 1 uur in de koelkast om te laten rusten zodat het wat steviger wordt voordat je het gebruikt. Dan kun je er een taartvorm gemakkelijker mee bekleden. Je kunt de deegbal tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt ‘m ook invriezen.

Haal het deeg uit de koelkast. Bestrooi je werkvlak met een beetje bloem. Rol de deegbal uit tot een cirkel. Maak de cirkel een paar centimeter groter dan het formaat van je bakvorm. De hoeveelheid van dit recept is geschikt voor een bakvorm met een doorsnede van 26 tot 30 cm. Boter de bakvorm en bestuif de bakvorm met wat bloem. Bekleed een bakvorm met de deeglap. Duw het deeg tegen de zijwand van de bakvorm aan. Snij het te veel aan deeg weg. Zet de bakvorm nog een half uurtje in de koelkast.

Als je het zandtaartdeeg helemaal wilt afbakken om daarna te vullen doe je het volgende. Verwarm de oven voor op 190˚C. Leg een stuk bakpapier op het deeg in de bakvorm. Vul de bakvorm met gedroogde peulvruchten of een ander soort steunvulling. Bak de taartbodem 15 minuten in de oven. Haal de steunvulling en het bakpapier uit de bakvorm. Pas op, dat is heet! Bak de taartbodem nog zo’n 5-10 minuten totdat deze goudbruin is. Laat de taartbodem afkoelen. Vul de taartbodem met vulling naar wens.

Als je het zandtaartdeeg wilt vullen en met vulling en al wilt afbakken, zoals een Limburgse vlaai, is er afhankelijk van de soort vulling een langere baktijd nodig. Ik maakte bijvoorbeeld deze pruimentaart met het zandtaartdeeg.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.