recepten

advieh

Voor de foodblogswap van juni 2015 maak ik Perzische wraps met kip. In het recept dat ik volg wordt er Ras El Hanut gebruikt om de kip mee te marineren. Bij Ras El Hanut denk ik meteen aan Marokko, niet aan Perzië. Ik ga op zoek naar een kruidenmengsel dat in de Perzische keuken vaak gebruikt wordt, om het recept van de wraps wat authentieker te maken. En ik stuit op advieh. Dit kruidenmengsel is heel veelzijdig en wordt gebruikt in rijstschotels, op geroosterde groentes, op gegrild vlees en in stoofpotjes.

Zoveel verschillende recepten als er op internet te vinden zijn, in zoveel verschillende verhoudingen wordt advieh gemaakt. En ook zoveel variaties zijn er te vinden wat betreft de gebruikte specerijen. Typische ingrediënten die in ieder geval de basis vormen zijn gedroogde rozenblaadjes of rozenknopjes, kardemom, kaneel en komijn. Er zijn ook variaties waar zwarte peper, karwijzaad, kruidnagel, koriander, gedroogde limoenschil, gember, nootmuskaat, pistachenootjes, saffraan of kurkuma.

Je kunt hele specerijen gebruiken, die eerst roosteren en vervolgens in de vijzel fijn malen. Je kunt ook de reeds gemalen versies van de specerijen gebruiken. Het eerste is smaakvoller, het tweede is gemakkelijker. Het is maar waar je op dat moment zin in hebt. Ik maak de advieh met hele specerijen. Als je de hoeveelheden van de hele specerijen door de helft doet kun je die hoeveelheden gebruiken voor de reeds gemalen versie. Ik heb een rozenstruik in de tuin staan en heb daarvan wat bloemblaadjes gedroogd. Als je geen rozenblaadjes hebt kun je ze eruit laten.

advieh

1 1/2 eetl. korianderzaadjes
1 eetl. komijnzaadjes
1/2 eetl. karwijzaadjes
1/2 eetl. zwarte kardemompeulen
1/2 eetl. zwarte peperkorrels
een stuk kaneel van 7 cm
1 eetl. gemalen kurkuma
1 theel. gemalen gember
1 theel. geraspte nootmuskaat
1 eetl. gedroogde rozenblaadjes

Haal de zwarte zaadjes uit de kardemompeulen en breek het stuk kaneel in kleinere stukjes.

Rooster de korianderzaadjes, de komijnzaadjes, de karwijzaadjes, de kardemomzaadjes, de peperkorrels en de kaneel een paar minuten in een droge koekenpan op middelhoog vuur totdat de specerijen gaan geuren. Laat de specerijen afkoelen.

Doe de geroosterde specerijen samen met de rozenblaadjes in een vijzel en stamp ze fijn. Schep de kurkuma, de gember en het nootmuskaat erdoor. Zeef de advieh om de grovere stukjes eruit te halen. Bewaar de advieh maximaal 3 maanden in een luchtdicht pot.

advieh

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.