recepten

appelkoek met kaneel

De eerste lente-stralen en we zitten lekker buiten voor thee met koek! Dus ook de eerste foto die ik dit jaar buiten in de tuin heb kunnen maken. Eens wat anders dan appeltaart. Een heerlijke appelkoek die ook gemakkelijk mee te nemen is naar een picknick of in je lunchbox.

Het recept van Apple Pie Bars van Love Grows Wild heb ik vertaald van Amerikaanse naar metrische eenheden. De suikerhoeveelheid heb ik wat verlaagd en in plaats van magere melk zit er gewoon volle melk in. Ik heb Topaz appels in huis. Een heerlijke stevige friszoet Hollandse appel met heel veel smaak. Afkomstig van de Warmonderhof. Hij blijkt uitstekend geschikt voor deze appelkoek.

appelkoek met kaneel

voor de korst:
280 g zelfrijzend bakmeel
1/2 theel. zout
140 g koude roomboter
60 ml volle melk
1 eigeel

voor de vulling:
500 g appels, in stukjes gesneden
1 theel. vanillesuiker
70 g zelfrijzend bakmeel
70 g kokosbloesemsuiker
30 g lichtbruine basterdsuiker
3 theel. gemalen kaneel
1/2 theel. gemalen nootmuskaat

voor bovenop:
1 eiwit
1,5 eetl. rietsuiker
1/2 theel. gemalen kaneel

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Maak vervolgens eerst de deegkorst. Doe het zelfrijzend bakmeel en het zout in een grote kom en roer het door elkaar. Voeg de koude boter in stukjes toe en kneed met een koele hand kort en snel totdat het mengsel op grof broodkruim lijkt. Doe het eigeel (denk eraan om het eiwit van dit ei te bewaren!) en de melk erbij en meng kort totdat het een deegbal geworden is. Wikkel plastic folie om de deegbal en laat de deegbal een uur rusten in de koelkast of een andere koele plek.

Doe de appels in een ruime mengkom. Meng in een andere kom het zelfrijzend bakmeel, de kokosbloesemsuiker, de basterdsuiker, de kaneel en de nootmuskaat. Strooi het suikermengsel over de appels en schud de appels heen en weer zodat alle appelstukken bedekt zijn.

Haal de deegbal uit de koeling. Verdeel de deegbal in twee gelijke delen. Bestuif je werkblad met een beetje bloem. Rol het eerste deel hierop uit tot een rechthoek van 22 x 33 cm. Leg deze deeglap in de bodem van een ovenschaal met dezelfde afmetingen. Je hoeft de ovenschaal niet eerst in te vetten.

Verdeel de appels voorzichtig over de deeglap. Laat aan de rand van de ovenschaal rondom een centimeter vrij.

Bestuif je werkblad openieuw met een beetje bloem. Rol het tweede deel van de deegbal hierop uit tot een rechthoek die rondom 1 cm groter is dan de vorige. Dus zo’n 24 x 34 cm. Leg deze deeglap over de appels heen en stop de randen in de ovenschaal in zodat de appels in de korst verpakt worden.

Klop het overgebleven eiwit in een kom totdat het schuimig is. Verdeel het schuimige eiwit met een kwast over de bovenkant van de koek. Roer de rietsuiker en het kaneel door elkaar en strooi dit suikerkaneelmengsel over de koek.

Bak de koek 50 tot 60 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de koek uit de oven en zet de ovenschaal op een rooster. Laat de appelkoek in de ovenschaal afkoelen. Denk eraan om de stukken pas te snijden als de koek helemaal afgekoeld is. Heerlijk om zo te eten of met een bolletje vanille ijs.

You may also like...

1 Comment

  1. Ik heb dit recept al tijden in mijn favorieten zitten, maar nog nooit gemaakt. Moet er toch eens van komen, lijkt me zo lekker!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.