recepten

cake met verse kaas, limoen en blauwe bes

Regelmatig heb ik aan het eind van de week een liter of meer rauwe melk over. Ik vind het zonde om het dan door de gootsteen te spoelen. Dan maak ik er meestal verse kaas van. Verse kaas gebruik ik om paneer van te maken of voor in de torta di zucca. Als ik geen zin heb om de verse kaas meteen te verwerken, dan vries ik het in.

We krijgen eters en ik heb verse kaas over. De verse kaas wil ik gebruiken voor het dessert en ik ga op zoek naar een taart met ricotta. De verse kaas lijkt hier wel op. Ik combineer een paar recepten en kom tot de volgende heerlijke cake. Lekker vochtige luchtige cake met een fris limoensmaakje.

cake verse kaas limoen blauwe bes

180 g zelfrijzend bakmeel
150 g suiker
3 theel. bakpoeder
1 theel. zout
3 grote eieren
rasp en sap van 1 limoen
1 theel. vanillesuiker
375 g verse kaas
115 g gesmolten roomboter

150 g bevroren blauwe bessen of frambozen

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Bekleed de bodem van een springvorm met een doorsnede van 21 cm met bakpapier. Vet de vorm in met roomboter en bestuif de roomboter met wat bloem.

Roer het zelfrijzend bakmeel, de suiker, de bakpoeder en het zout in een kom door elkaar.

Klop in een andere kom de eieren met de rasp en sap van de limoen en met de vanillesuiker door elkaar met een handmixer. Doe de verse kaas erbij en zet de handmixer op hoge snelheid zodat de verse kaas in kleine stukjes uiteen geslagen wordt.

Doe het eiermengsel bij de droge ingrediënten. Vouw alles kort door elkaar zodat alles net gemengd is. Vouw dan de gesmolten boter erdoor gevolgd door driekwart van de blauwe bessen. Pas op dat je de bessen niet plet.

Doe het beslag in de springvorm en verdeel het overige kwart deel van de blauwe bessen over het beslag.

Bak de cake 50 tot 60 minuten op 175 graden Celsisus. Test met een satéprikker of de cake gaar is. Laat de cake minstens 20 minuten afkoelen voordat je ‘m uit de vorm haalt.

You may also like...

5 Comments

  1. ik vond een heerlijk lekker dessert om bij groot bezoek of bij vier uurtje te geven met heerlijk tas koffie

  2. Megan says:

    Ik heb ‘m gemaakt met peer i.p.v. blauwe bessen. Ondanks dat ik mijn zelfgemaakte kaas wat aan de harde kant vond, viel de cake erg in de smaak!

  3. […] Cake met verse kaas, limoen en blauwe bes (Cathelijne) […]

  4. Lonneke says:

    Ik heb m gemaakt met meikaas. Werkte goed.

  5. Heerlijk! Ik heb hem opgeslagen en ga het snel proberen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.