recepten

frambozen-sinaasappel waterkefir

Een jaar of twee maak ik waterkefir. Als bruisende frisdrank mèt probiotica. Ik maak dan eigenlijk altijd het basisrecept met kefirkorrels, water, suiker gedroogde vijgen en een citroen. Meestal is de citrusvrucht die ik gebruik een sinaasappel of een mandarijn. Dat vind ik uiteindelijk lekkerder voor het resultaat. En mijn kinderen ook. Op www.waterkefir.nl vind je veel informatie over waterkefir. Heb je kefirkorrels nodig, kijk dan eens of er wat aangeboden wordt in de Facebook groep Waterkefir NL/BE.

Dit is het recept dat ik maak voor de Foodblogswap van juli 2015. De Foodblogswap is een evenement van foodbloggers die elke maand iets van een andere foodblogger maken waarbij minimaal 1 ingrediënt wijzigt. Geïnspireerd op het blog Strawberry Hill Kefirstyle van het blog Koekies en zo maak ik een variant met extra sinaasappelsap en frambozen in plaats van aardbeien. Want er zijn veel frambozen rijp in de tuin. Daar maakte ik al eerder deze zomer het rauw frambozenroomijs van. En jam. En nog heb ik over. Dus die gaan ‘s ochtends door de yoghurt en nu in de waterkefir. Ik laat de kefir 48 uur staan zoals ik ook altijd met het basisrecept doe. Omdat mijn kefir langer staat dan in het oorspronkelijke recept staat aangegeven, doe ik er ook wat meer suiker in zodat de kefirkorrels in ieder geval genoeg te eten hebben de komende twee dagen.

Let op dat je alleen biologische ingrediënten gebruikt en geen zeep of heet water. De kefirkorrels leven en zijn best kwetsbaar. Van bestrijdingsmiddelen zouden ze zomaar het loodje kunnen leggen. Zeep en heet water hebben hetzelfde effect. Het is ook belangrijk om de kefirkorrels niet in aanraking te laten komen met metaal. Dus gebruik geen metalen lepel of zeef. Ik gebruik alleen glas (de weckpot en om in een kommetje de korrels of te wegen) en plastic (een lepel om te scheppen en een zeef).

De kefirkorrels zullen iedere keer dat je er een drankje van maakt in hoeveelheid en gewicht groeien. Het is wel belangrijk om af en toe een recept als hieronder af te wisselen met het basisrecept van kefirkorrels, water, suiker gedroogde vijgen en een citroen. Dan blijven je korrels goed groeien.

 

Frambozen-sinaasappel waterkefir

650 ml koud gefilterd water of mineraalwater
350 ml verse sinaasappelsap
50 g verse frambozen
1 sinaasappel met schil, doormidden gesneden
100 g waterkefirkorrels
70 g suiker

Doe het water, de sinaasappelsap en de suiker in een weckpot waar je de rubberen ring van afgehaald hebt. Roer de suiker totdat deze voor een deel opgelost is.

Doe de halve sinaasappels, de frambozen en de waterkefirkorrels voorzichtig in de weckpot erbij. Zorg de de frambozen op het vocht drijven en niet door de sinaasappels omhoog geduwd worden en droog komen te staan.

Doe de deksel dicht maar doe de klem er niet op. Zo kan het koolzuurgas dat ontstaat ontsnappen zodat er geen druk op de pot komt te staan. Zet de pot op een lichte plek maar uit de zon, op kamertemperatuur weg.

Na 48 uur is je waterkefir bijna klaar. Vis de halve sinaasappels uit de weckpot en hou ze apart. Schenk de inhoud van de weckpot door een zeef en vang de kefirdrank op in een maatbeker. Vis de frambozen voorzichtig tussen de kefirkorrels uit. Ze zijn kwetsbaar en zacht geworden, dus dat is wat lastiger dan met bijvoorbeeld aardbeien. Zet de frambozen apart. Spoel de kefirkorrels in de zeef met koud water af. Gebruik ze opnieuw of bewaar ze in de koelkast in een pot met water en een schepje suiker.

Pers de halve sinaasappels uit boven de kefirdrank, gooi de schillen weg. Doe de frambozen in de zeef die je eerder gebruikte en pers ze met een lepel door de zeef boven je kefirdrank uit.

Schenk je kefirdrank in een schone plastic fles die goed afsluit of in een glazen fles met beugelsluiting. Die laatste gebruik ik zelf niet meer nadat zo’n fles tot twee keer ontploft is in mijn keuken. Dus liever gebruik ik een fles waar mineraalwater in heeft gezeten. Zet deze fles met je waterkefir nog eens 24 uur op een lichte plek maar uit de zon, op kamertemperatuur weg.

Zet de fles in de koelkast en laat je drank koud worden. En klaar is je frambozen-sinaasappel waterkefir vol met probiotica! Bewaar de waterkefirdrank een paar dagen in de koelkast. Bij mij is-ie meestal binnen 2 dagen op.

You may also like...

2 Comments

  1. Wat leuk dat je dit recept hebt geprobeerd van mijn website! Was het lekker? Ik heb nog wel een (kleine) toevoeging, je kan beter geen mineraalwater gebruiken. In Nederland wordt mineraalwater vaak gereinigd met chloor. Er is een kans dat je je korrels om zeep helpt.

    1. Cathelijne says:

      Ja ik vond het lekker en vooral heel erg mooi in de pot staan. Dank je voor je mineraalwatertip. Ik gebruik zelf gevitaliseerd water uit onze eigen kraan. Als je chloorhoudend water gebruikt zou je het 24 uur open kunnen laten staan. Dan is het chloor eruit verdampt heb ik mij eens laten vertellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.