recepten

garbanzos con chorizo

Sinds mijn 15e jaar schrijf ik met een Spaanse penvriendin die in Madrid woont. Het is zo’n tien jaar geleden dat ik haar in Madrid opzocht. Op een avond maakte maakte dit gerecht voor me. Ze kwam uit haar werk en wilde snel klaar zijn. Dat werd dus kikkererwten met chorizo.

Een paar weken geleden kocht ik op een creatieve markt een heerlijke Spaanse grove chorizoworst. Die heb ik bewaard voor in dit gerecht. In mijn nieuwe gietijzeren braadpan van Lodge ging het bakken heel goed en snel. En fijn: de pan is na het eten weer zo schoon te spoelen met alleen wat warm water. Let op, gebruik alleen dierlijk vet of ghee in een gietijzeren braadpan. Als je roomboter of olie gebruikt gaat het eten aan de pan plakken.

garbanzos con chorizo

1 eetl. varkensvet, ghee of roomboter
1 rode paprika, in stukken gesneden

1 ui, in stukjes gesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
350 g chorizo, in grove stukken gesneden
2 theel. paprikapoeder
2 tomaten, in stukjes gesneden
250 ml heet water
400 g kikkererwten, zelf geweekt en gaargekookt, of uit pot en uitgelekt
1/2 theel. grijs zeezout
vers gemalen zwarte peper

Verwarm de braadpan op matig vuur. Als de pan goed heet is, smelt dan het vet in de pan. Roerbak de paprika en de ui op hoog vuur een paar minuten totdat de ui glazig ziet.

Roer de knoflook, de chorizo en de paprikapoeder erdoor. Bak dit mengsel een paar minuten op matig hoog vuur terwijl je regelmatig roert.

Roer de tomaten, het zout en de peper er door en laat ze een minuut mee warmen. Doe het water in de pan erbij. Laat het geheel 5 minuutjes op matig vuur bubbelen.

Warm de kikkererwten nog 5 minuten in de pan erbij. Serveer met wat grove stukken brood met olijfolie om je brood in te dopen. En natuurlijk kun je het brood ook lekker in de saus dopen.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.